Könnyen ráfaraghat a szerencsejátékra Indonéziában

2014-12-27
A karácsonyi ünnepek alatt van, aki az épp 10 éve cunamival sújtott Indonéz szigetvilágban tölti szabadságát. A szerencsejátékok szerelmesei sokat kockáztatnak errefelé, és itt nem csak a tétekre gondolunk.

 

Indonézia 17 508 szigeten terül el, lakossága meghaladja a 234 millió főt. Ezzel a világ negyedik legnépesebb, és 86 %-os muszlim lakosságával egyben a világ legnagyobb muszlim többségű országa is.

 

Az Iszlám vallás egyértelműen tiltja a szerencsejátékot ugyanúgy, mint az alkohol ivását. Az elmúlt években több eset is volt, amikor valaki azért került börtönbe, mert tiltott kártyázáson kapták. Ez történt 2010-ben például  Suyud Datkui –val, aki kínai származása miatt nem tartotta magára vonatkozónak a törvényt. Suyud-ot egy kártyaasztalnál fogták el, a tétje 50.000 rúpia volt, ami alig több, mint 1100 Ft. Börtönbe került négy hónap 10 napra, és még a családját is meghurcolták. 2009-ben 10 gyereket ítéltek el (12-16 év közöttieket), akik egy reptéri pénzbedobós játékon játszottak. 

 

Az Indonéz törvények szerint a szerencsejáték űzése akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. 

 

 

A mai napig van olyan tartomány, ahol nem börtön, hanem más büntetés jár a rajtakapott játékosoknak; Aceh tartományban pálcázásssal büntetik  a játékosokat. Az 1 méter hosszú rugalmas pálcával minden évben emberek tucajait büntetik meg nyilvános helyen, legtöbbször hét pálcacsapással. 

 

Régebben Indonéziában létezett nemzeti lottó is, de a muszlim lakosság tiltakozására betiltották. Úgy vélték, hogy a nyomorban tengődő lakosok utolsó filléreiket fordították a lottószelvény vásárlására, mások azt állították, hogy a lottópénzek az akkori elnök pénztárcáját hizlalták. 

 

Mivel tiltott iparágról van szó, természetesen rengeteg illegális kaszinó működik az országban. Sajnos ezek tényleg a betévedő, mit sem sejtő emberek kifosztására szakosodtak, és jól élnek a szigeteken gyakran megforuló turistákból. Amennyiben errefelé vinne jó sorunk, messzire kerljük el ezeket a kártyabarlangokat.