Kompenzálniuk kell a veszteseket az engedély nélküli szolgáltatóknak

2021-09-08
Érdekes ügyben döntött az osztrák Legfelsőbb Bíróság

 

Azok az online szerencsejáték szolgáltatók, akik nem rendelkeznek az osztrák szerencsejáték törvény szerinti engedéllyel, illegálisan tevékenykednek Ausztriában. Egy új legfelsőbb bírósági döntés értelmében az ilyen szolgáltatók és az osztrák játékosok közti szerencsejáték-szerződések a fentiek miatt érvénytelenek, és a vesztes játékos jogosult a tétje visszatérítésére – írja a G3 Newswire.

 

A gibraltári székhelyű alperes online szerencsejátékot szolgáltat Ausztriában. A felperes veszített az alperes által szolgáltatott játékokon, ezeknek az összegeknek a visszatérítését kérte az alperestől. A vád szerint a cég nem rendelkezik az osztrák szerencsejáték törvény szerinti engedéllyel, és jogtalanul folytatja tevékenységét Ausztriában.

 

Az alperes azzal érvel, hogy az osztrák szerencsejáték-monopólium sérti az uniós jogot, ezért nem kell alkalmazni, így nem kötelezhető a szerencsejátékban elszenvedett veszteségek megtérítésére.

 

Két elsőfokú osztrák bíróság helyt adott a felperes keresetének, és most a Legfelsőbb Bíróság is helybenhagyta ezeket a döntéseket. Azt a tényt, hogy az osztrák szerencsejáték törvény nem sérti az európai jogot, nemrégiben mind az Alkotmánybíróság, mind a közigazgatási bíróság kimondta. A Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta ezeket a döntéseket. Nemrégiben hozott határozatában az Európai Unió Bírósága sem feltételezte, hogy az osztrák szerencsejáték-monopólium sérti az uniós jogot. Mivel az alperes szerencsejáték-szolgáltatónak nem sikerült új érvekkel érvényteleníteni ezt az ítélkezési gyakorlatot, köteles megtéríteni a felperes által elszenvedett szerencsejáték-veszteségeket.