Kollár: Kiss Péter a túl nagy szíve miatt halt meg

2013-06-06
Nem készítettük fel Kiss Pétert arra, hogy ha a társa bajba kerül, akkor ne segítsen rajta - ismerte el az expedíció vezetője.

 

Az expedíciós hegymászás egy furcsa világ, a nyolcezres hegymászók világa még furcsább – jelentette ki Kollár Lajos a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció vezetője az M1 Ma reggel című műsorában.

 

Cáfolta azt az állítást, miszerint a nyolcezresek felett mászók tevékenysége a legmagasabb veszélyességi faktorú sport lenne. Szerinte a statisztikák hihetetlenül kozmetikázottak, és egy kézilabdázónak, vagy egy labdarúgónak a sérülési esélye nagyságrendekkel nagyobb – említette példaként.

 

Megerősítette azt a korábbi kijelentését, mely szerint nem volt hiba magukkal vinni a Kancsendzöngára Kiss Pétert, akit sokan nem tartanak kellően tapasztalt mászónak. Ha most a Péter itt ülne, azt feszegetnék, hogy hol van a hegymászók bajtársiassága, és miért hagyta ott a barátját – vetette fel Kollár Lajos, aki úgy fogalmazott: a laikusok Astoria-aluljáró szintű gondolkodása, hogy megnyomok egy gombot, és jön a mentő, ez esetben nem helytálló.

 

Mi elkövettünk egy nagy hibát a Zsolttal, nem készítettük fel Kiss Pétert arra, hogy ha a társa bajba kerül, akkor ne segítsen rajta. Erre nem lehet senkit sem felkészíteni. Petinek túl nagy szíve volt, és ez az, amire mi nem gondoltunk – mondta az expedícióvezető.

 

A sok magát szakértőnek kikiáltó ember egy érvet tudott arra mondani, hogy Kiss Pétert miért nem kellett volna magunkkal vinni. Azt, hogy még nem volt elég magasan. Küldtük volna el egymillió forintért az Aconcaguára, hogy meglegyen a 7 ezer métere? Hátratett kézzel fölszaladt volna, és lejött volna. Ennek mi értelme lenne? – tette fel a kérdést Kollár Lajos, aki szerint Kiss Pétert technikailag nem kellett félteni, európai színvonalú hegymászó volt.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: sportesemény,