Klein Dávid elindult a csúcstámadásra

2014-05-20
Ő lehet az első magyar, aki oxigénpalack nélkül mássza meg a Föld legmagasabb csúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet, úgy tervezi, hogy 4 nap múlva éri el a 3-as tábort, és május 25-én ér fel.

 

Kedden hajnalban elindult a csúcstámadásra Klein Dávid, aki oxigénpalack nélkül készül megmászni a Mount Everestet. A hegymászó az MTI-nek telefonon elmondta: úgy tervezi, négy nap múlva éri el a 3-as tábort, és május 25-én érhet fel a csúcsra. Hozzátette, hogy a hétvégére, ha nem is ideális, de a körülményekhez képest jó időjárást jeleznek a meteorológiai prognózisok. Ha sikerrel jár, ő lesz az első magyar, aki oxigénpalack nélkül mászta meg a Föld legmagasabb csúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet. Erre a világon eddig összesen mintegy kétszázan voltak képesek.

 

A hegymászó az MTI-nek elmondta: ha elsőre nem sikerül feljutnia a csúcsra, még egyszer próbálkozik, amennyiben ezt fizikai állapota és a időjárási viszonyok is engedik. Az ehhez szükséges stratégiát, logisztikai hátteret már kiépítette, és, legalábbis a jelenlegi meteorológiai prognózisok szerint, június elején ismét nyílik egy úgynevezett időjárási ablak, amely lehetővé tesz egy esetleges újabb csúcstámadást. Az expedíció financiális hátterét biztosító SPAR korábban jelezte, a támogatásnak nem feltétele a sikeres csúcsmászás.

 

Forrás: MTI

Címkék: sportesemény,