Kiütöttük a lengyeleket, negyeddöntős a Mocsai-csapat

2013-01-22
A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-19-re győzött Lengyelország ellen, így negyeddöntőt játszhat Dánia legjobbjaival

 

A remekül védekező, olimpiai negyedik magyar válogatott 27-19-re legyőzte a lengyel csapatot a spanyolországi férfi kézilabda-világbajnokság hétfői, barcelonai nyolcaddöntőjében, így bejutott a legjobb nyolc közé, ahol szerdán a legutóbbi vb-n ezüstérmes, Európa-bajnok dánokkal találkozik majd.

 

A védelmek játszották a főszerepet a mérkőzésen. Az első félidőben - egy rövid szünetet leszámítva - a lengyelek futottak az eredmény után (10-9). A fordulást követően még jobban zárt a magyar védőfal, Mikler kapus is kitűnő teljesítményt nyújtott, így a hajrára már nem is maradt izgalom.

 

Mocsai Lajos szövetségi kapitány csapata ezzel a sikerrel teljesítette az elvárást, negyeddöntős lett.

 

MTI Fotó: Kovács Anikó

 

Kimaradt lengyel hétméteressel indult a meccs, és Nagy Kornél sikeres lövését leszámítva mindkét oldalon rengeteg volt a hiba. A 7. percben még mindig csak 1-1 volt az állás. Két labdaszerzés után 3-1-re megugrott a Mocsai-csapat, de gyorsan jött az egyenlítés, majd a fordítás is (4-5). Mindkét gárda fegyelmezetten zárt vissza egy-egy elrontott akció után, így aztán a felállt védőfalak ellen kellett eredményesnek lenni. A lengyelek egyre hatékonyabban támadtak, sorozatban háromszor betaláltak, és hat percig nem kaptak gólt (4-6).

 

Ahogy egyre többet tudta megjátszani a magyar együttes a két szélsőt, Iváncsikot és Harsányit, sikerült egyenlíteni (6-6). A lengyelek emberhátrányukban lendületüket veszítették, nyolc percig gólképtelenek voltak. A magyarok 9-7-es vezetésénél a rivális időt kért, és a pihenőig egy gólra feljött.

 

Úgy tűnt, a lengyeleknek a szünet hat perccel tovább tartott a hivatalosnál, a második félidő elején ugyanis nem találták a ritmust, még büntetőt is rontottak, s hamar 12-9-es hátrányba kerültek. Harsányi kiállítása alatt átmenetileg apadt a magyar előny, Császár hétméteresét kispárgázta Szmal.

 

Egyre több poszton cserélt az ellenfél, de nem találta a remek magyar védekezés ellenszerét. A 41. percben, 16-11-nél időt kértek a lengyelek, de továbbra sem volt esélyük. Közben Mikler is parádézott a kapuban. A túloldalon gyakorlatilag csak a beállós, Bartosz Jurecki volt eredményes ebben a szakaszban.

 

Az utolsó tíz perc 22-16-ról indult, majd Harsányi és Szöllősi hozott össze egy demoralizáló, üres kapus gólt, később pedig Putics saját kipattanóját vágta a hálóba. A magyaroknak szinte minden sikerült, a lengyelek pedig a végén összeroppantak.

Következhet szerdán, Barcelonában az Eb-arany- és vb-ezüstérmes dán együttes.

 

Nyolcaddöntő:

Magyarország-Lengyelország 27-19 (10-9)

gól: Iváncsik 6, Császár 5, Nagy L. 3, Harsányi 3/1, Szöllősi 3, Mocsai 3, Nagy K. 2, Putics 2, illetve B. Jurecki 5, Wisniewski 3, Kubisztal 3, Lijewski 2, Bielecki 2, M. Jurecki 1, Grabarczyk 1, Orzechowski 1/1, Jaszka 1

 

Az esti zaragozai mérkőzésen:

Horvátország-Fehéroroszország 33-24 (21-9)

korábban:

Spanyolország-Szerbia 31-20 (20-12)

Szlovénia-Egyiptom 31-26 (19-11)

vasárnap játszották:

Franciaország-Izland 30-28 (15-14)

Dánia-Tunézia 30-23 (16-11)

Németország-Macedónia 28-23 (13-9) 

Oroszország-Brazília 27-26 (14-14)

 

A szerdai negyeddöntőkben:

Barcelona:

Dánia-Magyarország

Oroszország-Szlovénia

Zaragoza:

Spanyolország-Németország

Franciaország-Horvátország

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kézilabda,