Kitiltják a nyerőgépeket a prágai vendéglőkből

2013-09-03
Mintegy 42 ezerre tehető azok száma Csehországban, akiknél nyerőgép-függőség alakult ki, 350 ezer embernél pedig fennáll ennek a veszélye. Egyebek között ez derült ki az SC&C ügynökség felméréséből, amelyet a kormány megbízásából készített.

 

Az országos kutatás előzetes eredményét Jindrich Voboril, a cseh drogellenes központ koordinátora hozta nyilvánosságra. A cseh kormányzat nemrégiben több hasonló felmérés és kutatás eredménye alapján úgy döntött, hogy a közeljövőben törvényesen is korlátozni fogja a nyerőgépek üzemeltetését az egyes településeken.

 

"Az Európai Unión belül a Cseh Köztársaságban van a legtöbb nyerőgép. Világviszonylatban is az elsők között vagyunk. Ennek számos egészségügyi és szociális következménye van, amelyek súlyos terhet jelentenek a társadalom, a családok és az egyének számára is" - jelentette ki újságírók előtt Voboril. 

 

Voboril szerint Csehországban ma több mint 70 ezer nyerőgép van üzemben, ezer lakosra átlagban 7,5 ilyen berendezés jut. "Más országokban tízezrekre jut ennyi nyerőgép" - jegyezte meg.  

 

Voboril leszögezte, hogy a nyerőgép-függőség komoly problémákat okoz, amelyekkel az állam eddig nem foglalkozott kellőképpen. Úgy vélte, hogy a nyerőgépek számának korlátozása következtében a játékosok egy része az interneten keres majd játéklehetőséget.

 

Csehországban a nyerőgépek üzemeltetését az önkormányzatok engedélyezik, illetve szabályozzák. Prágában például jelenleg 650, nyerőgépeket és hasonló játékokat működtető kereskedelmi egység, illetve kaszinó van. Ezek számát a város vezetése rendelettel 340-re kívánja csökkenteni. A tervek szerint a vendéglőkből teljes mértékben kitiltanák a nyerőgépeket. A cseh főváros ezzel ugyanakkor több százmilliós bevételtől fog elesni, amit a városatyák más helyről kívánnak pótolni. A nyerőgépek más városokban is problémát jelentenek, sok helyen azonban éppen azért nem merik korlátozni a számukat, mert a település nagy bevételektől esne el.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: nyerőgép,