Kisorsolták az első nemzetközi futam lovait a Nemzeti Vágtán

2013-09-20
Kisorsolták csütörtökön a budapesti Nemzeti Lovardában, hogy mely lovakon versenyezhetnek az egyes országok képviselői a hétvégi Nemzeti Vágtán első alkalommal megrendezendő nemzetközi futamon.

 

Az előfutamokon összesen nyolc ország - Magyarország mellett Csehország, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kazahsztán, Málta, Szerbia és Szlovákia - lovasa állhat rajthoz nemzete tradicionális népviseletében a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által rendelkezésükre bocsátott Shagya-arab hátaslovakon. A futamok sorrendjét és azt, hogy melyik nemzet mely lovon verseng, sorsolással döntötték el.

A két vasárnapi nemzetközi előfutam versenyzői 2,5 kört tesznek meg az összesen 450 méter hosszú, balra kanyarodó speciális pályán a fővárosi Hősök tere körül. Az első előfutamon Szerbia, Katar, Málta és Csehország, a másodikon Szlovákia, Magyarország, Kazahsztán és az Egyesült Arab Emírségek lovasa verseng. Az előfutamok első két helyezettje jut tovább a fél hatkor kezdődő nemzetközi döntőbe. 

A csütörtöki sorsoláson Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a Nemzeti Vágta fővédnöke méltatta az "immár Magyarország védjegyévé" vált lovas programsorozatot, amelyet idén szeptember 20. és 22. között rendeznek. Mint mondta, a magyarok a lovas verseny és a lovasok révén megmutathatják a világnak vagányságukat, bátorságukat, testvériességüket és vendégszeretetüket. 

A lovak és a lovas sportok szeretete kiválóan alkalmas az emberi kapcsolatok megalapozására, azok pedig a hosszan tartó és sikeres gazdasági kapcsolatok számára is stabil alapot biztosíthatnak - fejtette ki az államtitkár. 

Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke szerint az első nemzetközi futam csak a kezdet: még nagy jövőbeli lehetőségeket rejthet magában. 

 

Forrás. MTi

Címkék: lóverseny,