Kínai verseny az ausztrál kaszinókoncessziókért

2014-05-29
Az ausztráliai Queensland államban négy pályázó maradt versenyben három helyi kaszinókoncesszió megszerzéséért, köztük egy hongkongi milliárdos, a világ egyik leggazdagabb embere és a kínai állam tulajdonában lévő Greenland ingatlanfejlesztő csoport.

 

A Greenland eddig összesen 1,39 milliárd amerikai dollárt (310 milliárd forint) fektetett be Ausztráliában lakóparkok és szállodák építésébe.

 

Cseng Jü-tung hongkongi milliárdos cége, a Chow Tai Fook vállalat pedig komoly szerepet vállalt az elmúlt bő tíz évben a makaói szerencsejáték-ipar kiépítésében.

 

A másik két pályázó belföldi, az egyik a számos kaszinót üzemeltető Crown Resorts, amely James Packer, Ausztrália leggazdagabb emberének tulajdona, vetélytársa az Echo Entertaiment Group, amely szintén több kaszinót és szállodakomplexumot működtet az Ausztrália északnyugati részén elterülő Queensland államban.

 

A négy pályázónak 2014 végéig kell benyújtania a részletes ajánlatot a három queenslandi koncesszióra, a győztest 2015 elején jelentik be. A 2013-14-es üzleti évben átszámítva 5,18 milliárd amerikai dollár (1160 milliárd forint) forgalmat bonyolítottak le az ausztráliai kaszinók.

 

A Fülöp-szigetektől Vietnamon át Dél-Koreáig, szerte Ázsiában egyre több kaszinó nyílik, mind próbálja odacsalogatni a pénzes kínaiakat, akik köztudottan nagy szerencsejátékosok és nemzetközi összevetésben is sokat költenek szerencsejátékra. Kínában 1949 óta tilos a szerencsejáték minden formája, Kínából ezért sokan utaznak játszani az ország különleges igazgatású területére, Makaóra, ahol 2002 óta engedélyezett a szerencsejáték.

 

A szerencsejátékból származó bevételek 2013-ban Makaóban meghaladták a 45 milliárd dollárt (10 ezer milliárd forint), és az előrejelzések szerint 2016 végére megközelíthetik a 80 milliárd dollárt.

 

Forrás: MTI

Címkék: kaszinó,