Kína szerint a dél-koreai kaszinók prostikkal csábítják magukhoz a játékosokat

2015-12-21
A kínai kormány azzal vádolja a dél-koreai Csedzsu-sziget kaszinóit, hogy prostitúciót is magában foglaló árlistával csábítja létesítményeibe a kínai játékosokat.

 

Egy, a kínai állami televízióban (CCTV) nemrégiben bemutatott műsor igen rossz fényben tűntette fel a Csedzsu-szigeteken üzemelő kaszinókat. A műsor szerint az ottani kaszinókban bizonyos mennyiségű zseton vásárlása után a játékosok szexuális szolgáltatásokat is kapnak.

 

Ha valaki például 100 ezer RMB (15.700 USD) értékben vásárol zsetont, a játékon kívül egy masszázsra is jogosult lesz. Kétszer ekkora összeg elköltése esetén egy feltörekvő koreai modell vagy színésznő által nyújtott „egyszeri szolgáltatás” jár, 500 ezer RMB után pedig már háromnapnyi, hmm... kiszolgálással honorálják a játékost.

 

A riportban elhangzottak szerint a fenti állításokat igazoló dokumentumokat koreai és kínai toborzóktól kobozták el a pekingi, shanghai, hebeii és jiangsui utazási irodákban tartott nyári razziák során. Összesen 13 dél-koreai és 34 kínai állampolgárt tartóztattak le azzal a váddal, hogy tiltott juttatásokat ajánlottak kínai szerencsejátékosoknak, ha ellátogatnak a Csedzsu-szigeten üzemelő kaszinókba. 

 

A kínai Közbiztonsági Minisztérium egyébként bűncselekménynek tekinti a 10 embernél több számára szervezett nemzetközi utazást, ha annak szerencsejáték a célja.

 

A kínai toborzók állítólag 1,6 százalékos jutalékot kaptak az általuk beszervezett játékosok által megvásárolt zsetonok után. Ha a játékos több mint 156 ezer dollárt veszít, a toborzó a jutalékon kívül 31 ezer dolláros bónuszban is részesül. A kínai hatóságok azt állítják, hogy közel 4,8 millió dollár illegális szerencsejátékból származó pénzt koboztak el a razzia során.

 

A CCTV interjút készített a csedzsui kínai konzulátus munkatársaival, melyből kiderült, hogy az utóbbi időben „megugrott” a kínai turisták száma, akiket állítólag útlevelük elkobzásával fenyegetnek.

 

Nem ez az első olyan alkalom, hogy a kínai állami média ilyen jellegű állításokat közöl. 2014 decemberében a korai kaszinók részvényárfolyama meredeken zuhanni kezdett, miután a kínai média arról tudósított, hogy a Csedzsura érkező turisták 80 százaléka kínai, akik közül 80 százalék szerencsejátékozni megy, és a játékosok szintén 80 százaléka jelentős összeget veszít.

 

Egy biztos - a Csedzsun üzemelő 8, csak külföldiek által látogatható kaszinó elsődleges ügyfelei kínaiak. Nem véletlen, hogy több kaszinóvállalat is beruház a szigeten - már épül a Genting Singapore új resortja, mely a sziget első óriási, integrált kaszinó komplexuma lesz; de a Lotte Tour Development is bejelentette Dream Tower elnevezésű projektjét, mely szintén egy integrált resortot takar.

 

Kétséges, hogy ezek közül a kaszinók közül bármelyik is túlélné, ha Kína teljesen elzárná turisztikai csapját. Mint Pekinggel kapcsolatban mindig, most is az az kérdés, hogy a CCTV expozéja csak egy újabb figyelmeztető lövés, vagy komolyabb rajtaütésre is számítania kell a dél-koreai idegenforgalmi szektornak.

 

Címkék: kaszinó,