Kilenc magyar hajó a nyitónapon

2013-08-29
Ideális időjárási körülmények között kezdődött meg csütörtök reggel a németországi Duisburgban a 40. gyorsasági kajak-kenu világbajnokság. A délelőtti programban kilenc magyar hajó szerepel.

 

A 8 órai rajtnál kissé hűvös idő, de napsütés és csaknem teljes szélcsend fogadta a versenyzőket a Wedau sportparkban, amely ötödször ad otthon a vb-nek, és ahol a maroknyi magyar szurkolótábornak köszönhetően már az első előfutamok során remek volt a hangulat.

 

A 35 tagú piros-fehér-zöld küldöttségből elsőként a friss Eb-bronzérmes kajakost, Medveczky Erikát szólították vízre az 1000 méter nyitó futamában. Az első egyből a szombati döntőbe jutott, a magyar versenyző azonban lengyel riválisa mögött csak másodikként ért a célba, így a délutáni középfutamban javíthat. Második lett a férfiak hasonló számában Dombvári Bence is. Ott - a 42 nevező miatt - nem lehetett egyenes ágon továbbjutni, tehát a Honvéd 20 éves kajakosára is középfutam vár.

 

A délelőtti programban a magyarok közül még - sorrendben - Vajda Attila (C-1, 1000 m), Kozák Danuta (K-1, 500 m), Dombi Rudolf és Kökény Roland (K-2, 1000 m), Vasbányai Henrik és Mike Róbert (C-2, 1000 m), Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa (K-2, 500 m), az 1000 méteres kenunégyes, valamint Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina (K-2, 1000 m) indul. Közülük csak a kenupárosnak és -négyesnek, valamint a női kajakkettesnek van lehetősége egyből a fináléba kerülni, a többiek biztosan vízre szállnak majd a délutáni középfutamokban is.

 

A csütörtöki számok döntőit szombaton rendezik.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kajak-kenu,