Kilenc góllal kell verni a görögöket a szuperdöntőhöz

2014-03-19
Két vereség után megszerezte első győzelmét a világligában a magyar női vízilabda-válogatott, ám az olaszok elleni 15-12-es siker is kevésnek tűnik ahhoz, hogy Merész András együttese ott lehessen a pénzdíjas sorozat júniusi szuperdöntőjében.

 

A nemzetközi szövetség (FINA) versenykiírásának értelmében ugyanis a két európai selejtezőcsoportból csupán a győztesek automatikus résztvevői a kínai Kunsan városában június 10. és 15. között zajló finálénak, míg az öreg kontinensről - harmadikként - csak a jobb mérleggel záró csoportmásodik lehet még ott a legjobb nyolc válogatottat felvonultató tornán. Erre valós eséllyel az orosz csapat pályázik, amely az A csoportban kétszer is kikapott ugyan a már biztos győztes spanyoloktól, viszont két ízben nyert a britek ellen, s 6 ponttal, 54-48-as gólmérleggel foglalja el a második pozíciót. Az oroszok - akik kedd este fordították át pluszba a gólkülönbségüket, miután hazai medencében, Cseljabinszkban 20-13-ra diadalmaskodtak a britek felett - már nem szállnak medencébe, a hátralevő Nagy-Britannia - Spanyolország meccsnek pedig már nincsen valódi tétje.

 

A B csoportban az Európa-bajnoki címvédő olaszok befejezték, s három győzelemmel - a keddi budapesti vereség ellenére - a csoport élén végeztek, a második helyért pedig az egyformán 3 ponttal álló magyar és görög gárda vetélkedik. Utóbbi két válogatott április 22-én Székesfehérváron csap össze, s van törleszteni valója a Merész-alakulatnak, amely a januári, athéni fellépésén 14-11-re kikapott a vendéglátóktól. A fehérvári visszavágón jogos elvárás a londoni olimpián negyedik, a 2012-es Eb-n és a tavalyi világbajnokságon bronzérmes magyar csapattal szemben a győzelem, amely azonban akkor érne igazán sokat, ha kilencgólos lenne, hiszen ekkor az oroszok helyett - jobb, adott esetben plusz hetes gólkülönbséggel - Takács Orsolyáék jutnának ki a világliga szuperdöntőjébe. Ilyen mértékű siker azonban gyakorlatilag kizárt a szintén a nemzetközi élvonalba tartozó - 2011-ben vb-aranyérmes, a legutóbbi két Eb-n ezüstérmes - görögök ellen.

 

A vl-fináléba a három európai csapat - és a házigazdaként eleve rajtjogot kapott kínai együttes - mellé további négy válogatott kerülhet be más kontinensekről. Hogy kik, arról külön vetélkedő, úgynevezett interkontinentális torna határoz. Ezt az eseményt - Afrika, Amerika, Ázsia és Óceánia képviselőinek részvételével - május 19. és 25. között rendezik meg az egyesült államokbeli Riverside-ban.

 

A két európai selejtezőcsoport állása az utolsó játéknap előtt:

A csoport:

1. Spanyolország 9 pont /3 mérkőzés,

2. Oroszország 6/4 (54-48),

3. Nagy-Britannia 0/3

 

B csoport:

1. Olaszország 9 pont/4 mérkőzés,

2. Görögország 3/3 (32-33),

3. Magyarország 3/3 (33-35)

 

Forrás: MTI

Címkék: vízilabda,