Kikapott a negyeddöntőben a női kézilabda-válogatott

2013-12-18
Nem jutott a legjobb négy közé a magyar női kézilabda-válogatott a szerbiai világbajnokságon, mivel szerdán a belgrádi negyeddöntőben kétszeri hosszabbítást követően 33-31-re kikapott a brazil csapattól.

 

Az első tizenkét perc rémálomszerű volt, a dél-amerikaiak elhúztak 7-2-re. Később Herr védései és Tomori betörései révén lassan sikerült felzárkózni a magyaroknak, így szünetre minimálisra csökkent a hátrány (12-11).

 

A 40. percben fordított Hajdu János együttese, de elhúzni nem tudott a sok hibával tarkított összecsapáson. Az izgalmas végjátékot még izgalmasabb kétszeri hosszabbítás követte, amelyben a tíz gólig jutó Alexandra Nascimento révén jobbnak bizonyultak a brazilok.

 

A magyar szövetség számításai szerint amennyiben az esti negyeddöntőben a dánok legyőzik a németeket, akkor a magyarok a nyolcadik helyen végeznek, ellenkező esetben pedig hetedikek.

 

Női kézilabda-vb, negyeddöntő:

Brazília-Magyarország 33-31 (12-11, 26-26, 29-29) - kétszeri hosszabbítás után

Belgrád, Kombank Aréna, 2000 néző, v: Mosorinski, Pandzic (szerbek)

gól: Nascimento 10/4, Amorim 6, Rodrigues 5/1, Rocha 4, Da Silva 3, Cavaleiro 3, Piedade 1, Moura 1, illetve Tomori 7, Görbicz 5/3, Cifra 4, Soós 3, Szucsánszki 3, Bulath 3, Kovacsicz 2, Triscsuk 1, Kovacsics 1, Bognár-Bódi 1, Szamoránsky 1

 

A két csapat utóbbi hat találkozójából csak egyszer tudtak nyerni a magyarok, mégis bizakodva várták a negyeddöntőt, mert a vb-n egyre jobb formában játszottak, a spanyolok elleni hétfői sikerrel pedig már teljesítették az alapelvárást, így nem volt teher a vállukon.

A belgrádi összecsapásra néhány száz magyar szurkoló utazott el, a brazilokat maroknyi csoport buzdította.

 

Tomori nyitógólja után Triscsukot azonnal kiállították, a kétperces szakaszt 2-0-ra nyerték a dél-amerikaiak. Nascimento harmadik találatával 3-1 lett, majd egy újabb kapott gólt követően a 5. percben Hajdu János szövetségi kapitány időt kért.

 

A támadójáték változatlanul szörnyű volt, Arenhart kapusnak alig akadt védeni valója, mert lövésig sem nagyon sikerült eljutni. Szucsánszki a 10. percben dobta a második magyar gólt. A győri légiós, Amorim jól védekezett klubtársa, Görbicz ellen, majd be is talált az ugyancsak ETO-s Herrnek.

 

Hajdu keverte a sorokat, de nem igazán alakult ki hatékony összeállítás. Herr ugyan egyre többet védett, elől azonban alig akadt valaki, aki át tudta volna törni a védőfalat. A labdát vissza adni nem akaró kapust és a brazilok reklamáló dán szövetségi kapitányát, Morten Soubakot is kiállították, ám kettős emberelőnyben is gólt kaptak a magyarok, ráadásul Görbicz büntetőt rontott.

 

A brazilok a folytatásban fokozatosan elfáradtak, cseresoruk pedig messze nem volt olyan erős, mint a kezdő hatos. Szép lassan felzárkózott a Hajdu-csapat, így az egyenlítésért harcolt, de hiába, mert a fontos ziccerek kimaradtak. Ráadásul a brazilok az egyik kimaradt hétméteresüket újra lőhették, mivel Szekeres idő előtt belépett a tiltott zónába. Az ismétlés már a hálóban kötött ki. A szünetre Szamoránsky találatával 12-11-re jött fel a tavalyi Eb bronzérmese.

 

A második félidő Amorim góljával indult, csapata pedig 3-1-es sorozatot produkált. A győri légióst kiállították, de jól húzták az időt az olimpiai hatodik brazilok. Cifra becserélésével hatékonyabb lett a beállós játék, melynek köszönhetően a 38. percben sikerült egyenlíteni (16-16).

 

Két perc múlva Görbicz jóvoltából 1-0 után vezetett ismét a magyar együttes, plusz emberelőnybe is került. Időt kértek a brazilok, és kisvártatva egyenlítettek (20-20). Mindkét csapat sokat hibázott ekkor, az utolsó tíz perc 22-22-ről vette kezdetét. Görbicz higgadtsága aztán kétgólos előnyt jelentett, a brazil kapitány ismét rendezte csapata sorait, így tanítványai újra egyenlítettek. A hajrában még egy-egy gól esett, így jöhetett a hosszabbítás.

 

A ráadás első öt percében Herr remekelt, az egyetlen gólt pedig Kovacsicz lőtte. A második szakaszban Kovacsicz "meccslabdát" hibázott, ugyanis egygólos magyar vezetésnél, nem sokkal a vége előtt egyedül törhetett kapura, de senkitől sem zavartatva "ellépte magát". A brazilok ezt a hibát kihasználva egyenlítettek, majd fordítottak, de Tomori góljával kiharcolta az újabb folytatást.

 

A második hosszabbítást Szucsánszki kiállítása miatt emberhátrányban kezdte a magyar válogatott, de ezt átvészelte a Hajdu-csapat, majd kettős emberelőnybe került, de a dél-amerikaiak megtartották a döntetlent. Ezt követően Nascimento büntetőjével újra a brazilok kerültek előnybe, majd Moura lövése a kapufáról Herr lábára, onnan pedig a kapuba pattant, amivel el is dőlt az összecsapás.

 

A brazilok történetük során először jutottak vb-n négy közé, míg a magyarok nem tudták megismételni a tavalyi Eb-s szereplésüket, amikor harmadikok lettek.

 

"Fejben elfogytunk, sajnos" - nyilatkozta a találkozót követően Hajdu János. "Nem tudtunk megfelelően koncentrálni. A végén, a hosszabbításban már kevesen mertek próbálkozni. Szívünk volt, de erőnk nem. Büszke vagyok a lányokra, a világ legjobb nyolc csapata közé tartozunk. Néhány játékvezetői ítélet számomra kérdőjeles volt, vissza kell néznem, hogy jó döntéseket hoztak-e."

A kapus Herr Orsolya szerint a fő problémát az okozta, hogy túl sokat hibázott a csapat.

"Tény, hogy sokat rontottunk, de néha +többen+ voltak a brazilok" - nyilatkozta Görbicz Anita.

 

Eredmény, negyeddöntő:

Szerbia-Norvégia 28-25 (15-16)

Dánia-Németország 31-28 (17-17)

Lengyelország-Franciaország 22-21 (11-8) Brazília-Magyarország 33-31 (12-11, 26-26, 29-29) - kétszeri hosszabbítás után 

 

Az elődöntőben:

péntek:

Brazília-Dánia, Belgrád 18.00

Lengyelország-Szerbia, Belgrád 20.45

vasárnap:

a 3. helyért, Belgrád 14.30

 

döntő, Belgrád, 17.15

 

Forrás: MTI

Címkék: kézilabda,