Kijutott az Eb-re a Mocsai-csapat

2013-06-13
A magyar férfi kézilabda-válogatott biztosította helyét a januári, dániai Eb-n, miután 25-25-ös döntetlent játszott a lett válogatott otthonában.

 

A magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott a januári, dániai Európa-bajnokságra, mivel a selejtező utolsó előtti fordulójában 25-25-ös döntetlent játszott a lett csapat vendégeként, s így a második helynél hátrébb már nem végezhet csoportjában.

 

Mocsai Lajos szövetségi kapitány olimpiai negyedik együttese azzal a tudattal várta a dobelei összecsapást, hogy ha pontot szerez, biztos résztvevője lesz a kontinensviadalnak. A két csapat október 31-én, Gyöngyösön már találkozott, akkor a magyarok 32-25-re győztek.

 

Az első félidőben nem tudott felpörögni a magyar csapat, eleinte védekezésben volt passzív, majd a támadások akadoztak. Az első pár perc a letteké volt, de 3-3 után egy darabig felváltva estek a gólok. A félidő feléhez közeledve emberhátrányba került a magyar válogatott, a hazaiak pedig két találattal megléptek (9-7). Mocsai Lajos szövetségi kapitány időt kért, ezt követően felzárkózott a csapata, de a vezetést nem tudta átvenni. A szünetre egygólos hazai előnynél (12-11) vonult az öltözőbe a két együttes, ehhez azonban is kellett, hogy a magyar kapuban Tatai Péter háromból három hetest hárítson.

 

A pihenő után sem változott jelentősen a játék képe, a magyarok ugyan valamelyest feljavultak védekezésben, ezzel együtt a lettek váratlan közbelövésekkel továbbra is gyakran betaláltak. Bő tíz perccel a vége előtt három góllal, 20-17-re vezettek a hazaiak, igaz, két perccel később már 20-19 állt az eredményjelzőn. Az 57. percben egyenlített a magyar válogatott Vadkerti labdaszerzése nyomán (23-23), nem sokkal később pedig Nagy László egalizált (24-24), de erre is érkezett válasz. Időkérést követően a magyarok az utolsó pillanatokban hétmétereshez jutottak, melyet Császár Gábor értékesített, ezzel lett meg az Eb-részvételhez szükséges pont.

 

Eb-selejtezők, 4. csoport, 5. forduló:

Lettország-Magyarország 25-25 (12-11)

a magyar csapat gólszerzői: Nagy L. 9, Császár 4, Harsányi 4, Nagy K. 4, Lele 1, Lékai 1, Vadkerti 1, Zubai 1

 

A további program:

szerdán:

Szlovákia-Horvátország, Pozsony 20.30

szombaton:

Horvátország-Lettország, Umag 18.00

MAGYARORSZÁG-Szlovákia, Szeged 19.00

 

A csoport állása:

1. Magyarország 7 pont/5 mérkőzés

2. Horvátország 6/4

3. Lettország 3/5

4. Szlovákia 2/4

 

A csoport első két helyezettje jut ki az Európa-bajnokságra.

 

 

Forrás: MTI

 

Címkék: kézilabda,