Kiadták az első német online póker liszenszeket

2012-12-20
Többek között a 888, a PokerStars, a bwin, bet365, Betfair és Ladbrokes kapta meg szerda délután az első német online póker és kaszinó liszenszeket a legészakibb szövetségi tartománytól, Schleswig-Holstein-től.

 

A 12 liszenszet azt követően bocsátották ki, hogy az Európai Bizottság nem hagyta jóvá, hogy a tartomány hatályon kívül helyezze azt a  szerencsejáték törvényét, amely korlátlan számú online fogadási és kaszinó (beleértve a pókert) liszensz kiadását engedélyezi, és csatlakozzon ahhoz a korlátozottabb, csak sportfogadást engedélyező Egyezményhez, melyet a többi 15 német tartomány aláírt.

 

A hat évre szóló, 2018. december 18-ig érvényes engedélyt a következő 12 cég kapta meg: 888Poker; bet-at-home; bet365; Betfair; bwin; Cashpoint Malta; Ladbrokes; Mybet; Online Casino Germany; PokerStars; Tipico és Skill On Net.

További 18 online kaszinó és póker szolgáltatási kérelem van elbírálás alatt, 15 vállalat pedig már korábban megkapta az online sportfogadási engedélyt.

 

Andreas Breitner belügyminiszter szerint „ez a kivételes helyzet politikailag nem helyes”, de Schleswig-Holstein (SH) kormányának teljesítenie kellett jogi kötelezettségét a szolgáltatókkal szemben az elődök által elfogadott szerencsejáték törvény értelmében. Megismételte SH szándékát, hogy csatlakozzon a többi tartomány által aláírt Egyezményhez. 

A bwin.party és a Mybet augusztusban jogi lépéseket tett, hogy kikényszerítse, hogy SH tartomány teljesítse jogi kötelezettségét, és biztosítson számukra online szerencsejáték engedélyeket. Az online sportfogadással ellentétben, amely a szövetségi fogadási és lottó törvény szerint adózik, SH a bruttó profit után 20 százalékos adót szedhet a tartományban online kaszinó és póker liszensszel rendelkező szolgáltatóktól.

 

A német szövetségi bíróság jelenleg vizsgálja, hogy sérti-e az EU jogot a Németországban párhuzamosan fennálló két engedélyezési rendszer – a 15-ök által aláírt Egyezmény 20-ban maximálta a kiadható liszenszek számát, és csak sportfogadásra biztosít engedélyt; SH tartomány pedig korlátlan számú liszenszet adhat ki az online kaszinó és pókerjátékokra is.

Az Európai Bizottság nem értett egyet a német bíróság 2011-es döntésével, mely korlátozza a szerencsejáték szolgáltatók szabadságát azzal, hogy betiltja az online póker és kaszinójátékokat, és két évet adott a német hatóságoknak, hogy bizonyítsák, hogy rendszerük megfelel az EU jognak. A Bizottság kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a sportfogadást terhelő, forgalom után fizetendő 5 százalékos adó gazdaságilag életképes-e.