Ki lesz a Premier League gólkirálya? Érvek és ellenérvek

2018-02-27
Az angol Premier League 2017/18-as idényének bajnoka nagy valószínűséggel a Manchester City lesz. Kérdéses viszont a gólkirályi cím nyertese, Harry Kane nyomában ott lohol a liverpooli Mo Salah, és a Man. City argentin légiósa, Sergio Agüero.

Egyelőre Kane a góllövőlista tetején

Harry Kane valóban olyan, mint a hurrikán, elsöprő erejű. Már most biztos, hogy sorozatban a negyedik szezonját hozza le a Premiershipben minimum 20 lőtt góllal.  A 2017-18-as kiírásban 27 meccsen 24 gólt szerzett, ezzel a 24 találattal jelenleg a góllövőlista élén találjuk.

A Tottenham csatárát üldözi a Liverpool egyiptomi támadója, Mo Salah (23 gól), és a Manchester City játékosa, Sergio Agüero (21 gól). Ez a három labdarúgó pályázik reális eséllyel a gólkirályi címre, Sterling a jelenlegi 15 góljával már nem érhet oda az élre, ha a realitások talaján maradunk.

Harry Kane - Tottenham (odds a gólkirályi címre: 1.50)

A Tottenham támadójának gólkirályi címe fizet a legkevesebbet, mindössze 1.50-ért fogadható az unibeten. Nem lehet azt mondani, hogy vonzó a szorzó, hisz mindössze egy találattal szerzett többet, mint Salah. Az odds mellett Kane ellen szól, hogy 4 sárga lapja van. Az valószínű, hogy a hátra lévő bajnokik valamelyikén még beszed egy sárgát, így egy mérkőzést ki kellene hagynia. A Tottenhamnek jó esélye van túllépni a Juventuson a BL-ben, és ha ez megtörténik, akkor a rutinos Llorente sokkal több játéklehetőséghez jut a Premiershipben Kane kárára. Ami még a londoni csatár ellen szól, hogy a csapat nincs csúcsformában. Nyereget, de legutóbb például a rendkívül tartalékos Crystal Palace-t is az utolsó pillanatban sikerült legyőzni egy árva lőtt góllal.

Mo Salah - Liverpool (odds a gólkirályi címre: 4.00)

Mohamed Salah, a két lábon járó veszedelem. Elképesztő figura, akinek frizurája picikét a korai Csóró Lalira emlékeztet, de talán ez az egyetlen ’hibája’. Egyszerre agresszív, gyors, laza és könnyed. Vannak gyors játékosok, ügyesek, kreatívak, vannak, akik befejezésben jók, vannak, akik előkészítésben, de Salah mindenben jó. Összesen 23 gólt termelt a bajnokságban, és ki tudja, hol a vége. Átlagban 92 percenként szerez gólt a bajnokságban, ebben jobb, mint Kane, viszont picit rosszabb, mint az átlagban 85 percenként gólt szerző Agüero.

Mohamed Salah (fehér mezben) a BL-ben is ontja a gólokat (Forrás: wikimedia)

Ami még elképesztő, hogy Mo Salah csak a focival foglalkozik. Idén egyetlen egy lapot sem kapott, ami azért jelzi, hogy mennyire sportszerű játékos. Nem kell attól félni, hogy eldurran az agya, rendkívül kiegyensúlyozott figura, nem igazán lehet őt kihozni a sodrából.

Salah mellett szól még egy fontos dolog, ez pedig a forma. Mióta Coutinho eligazolt a Barcelonához, mindössze egy találkozón maradt lőtt gól nélkül. Azt a Swansea elleni bajnokit január 22-én rendezték, azóta az egyiptomi támadó minden mérkőzésen betalált legalább egyszer. A Hudddersfield elleni találkozón már a büntetőt is ő lőhette, pedig pályán volt például Milner is. Ez is azt jelenti, hogy a társak is Salah mellé álltak, és szeretnék, ha övé lenne a gólkirályi cím.

Ami pedig még egy jó érv Salah mellett, hogy a Klopp-féle ’pool ad a szórakoztatásra. Több gólt kap, mint a Tottenham, de többet is lő. Mivel a védelem sebezhető, így a kreatív zónának nagyüzemi mennyiségben kell termelni a gólokat a győzelemhez.

Sergio Agüero - Manchester City (odds a gólkirályi címre: 5.50)

Jó kis szorzóval fizet a Man. City támadójának gólkirályi címe is, de Agüero ellen több dolog szól. Többek közt az, hogy a Man. City magabiztosan vezeti a bajnokságot, és bár 29 évesen senki sem nevezhető öregnek, a három játékos közül ő jár legközelebb a 30-hoz. A City valószínűleg hamarosan bajnoki címet ünnepel, és a bajnokság vége felé egyre több játéklehetőséget kapnak majd a fiatalok. Magyarul Agüero vélhetően sokkal kevesebb időt tölt majd a pályán bajnokikon, mint Kane vagy  Salah. A Man. City a BL-ben is szeretne maradandót alkotni, és Gabriel Jesus sérülése miatt Agüeróra a BL-ben sokkal nagyobb szükség van.

A mi tippünk tehát, hogy a Premiership aktuális szezonjában Mo Salah lövi a legtöbb gólt. Tizenegy forduló van hátra az idényből, így Kane egy-gólos előnye könnyen elolvadhat Salah-val szemben. A Liverpool egyiptomi csatára minden fronton ontja a gólokat, és valjuk be, az a 4.00-es odds meglehetősen vonzzó, amit az unibet kínál számunkra.

Címkék: sportfogadás, tipp,