Kevés hiányzott a ponszterzéshez Montenegró ellen

2012-12-10
A magyar női kézilabda-válogatott - a beteg Görbicz Anita nélkül - 28-26-ra kikapott az olimpiai ezüstérmes Montenegrótól a szerbiai Európa-bajnokság középdöntőjének nyitányán.

 

A rivális remekül kezdett, 9-3-ra elhúzott, innentől kezdve Karl Erik Böhn szövetségi kapitány alakulata csak futott az eredmény után. A második félidőben rövid időre egyenlő volt az állás, de a hajrát jobban bírták a montenegróiak. Kedden az elődöntőbe jutásért zajló csata fontos állomása következik a románok ellen. 

középdöntő, II. csoport (Újvidék), 1. forduló:

Montenegró-Magyarország 28-26 (15-9)

Újvidék, 1000 néző, V: Opava, Valek (cseh)

góldobók: Radicevic 9/3, K. Bulatovic 8, Mehmedovic 4, Dokic 3, Pavicevic 1, Jovanovic 1, A. Bulatovic 1, Knezevic 1, illetve Szucsánszki 9/2, Klivinyi 4, Szamoránsky 3, Bodi 3, Tomori 2/1, Vincze 1, Szabó 1, Rédei-Soós 1, Szekeres 1, Kovacsicz 1

 

A középdöntőt egyformán a maximális négy ponttal kezdő két csapat találkozóját csupán ezren tekintették meg, ugyanis a magyar határtól Újvidékig több órára lezárták az autópályát a jeges-havas úton történt több baleset miatt. Így aztán sok szurkoló visszafordult, vagy a rossz idő miatt eleve el sem indult.

A találkozó nagyon rosszul kezdődött magyar szempontból, 2-2-ig ugyan felváltva estek a gólok, ezt követően azonban szinte csak a montenegróiak voltak a pályán. Az első tíz percben minden támadásuk góllal végződött, a magyar védelem teljesen szétesett, Herr pedig egyetlen labdát sem hárított. Így gyorsan kapust cserélt Karl Erik Böhn, s a 13. percben 3-9-nél időt kért.

A rövid szünet jót tett a magyaroknak, a kapuban Kiss több lövést is védett, a védekezés feljavult, támadásban Szucsánszki vezérletével jöttek a gólok, ennek eredményeként fokozatosan csökkent a különbség. A kőkemény montenegrói védekezésbe többször durvaság is csúszott, Knezevicet végleg ki is állították, mivel leütötte Tomorit. A magyarok három gólra feljöttek, ez a különbség egészen az utolsó három percig állandósult, a hajrában azonban sokkal jobban koncentráltak a montenegrói játékosok, így a félidőre hatgólosra duzzadt a különbség.

A második félidő elején Mehmedovic súlyosnak tűnő sérülést szenvedett egy ütközés során, hordágyon kellett levinni. A magyarok nem tudták csökkenteni hátrányukat, mert több hiba csúszott játékukba. A 40. percben, 21-14-es montenegrói vezetésnél a reklamáló Tomorit - miután ellene szabálytalankodtak - piros lappal kiállították. Helyére Klivinyi érkezett, aki négy (!) szép találattal nyitott. Negyedórával a vége előtt 22-19-re jött fel a magyar csapat, és még egy percre kettős emberelőnybe is került. Amikor Szucsánszki is betalált, a rivális kapitánya időt kért. Lendületbe került a Böhn-alakulat, a 49. percben egyenlő lett (22-22) az állás. A montenegróiak nyolc percig nem tudtak gólt lőni, miközben kaptak hetet. A gólcsendet Radicevic törte meg büntetőből, plusz még Szekerest is kiküldték. A létszámfölényes szakaszt 2-0-ra nyerte az ellenfél.

Így is volt remény a pontszerzésre, hiszen két perccel a vége előtt 26-26-ra módosította az eredményt Szamoránsky. Erre időt kért a montenegrói kapitány. A hátralévő szakaszban a világ egyik legjobb balkezes lövője, Katarina Bulatovic keze "jól sült", ezzel eldöntötte a meccset.

A montenegróiak a sikerük révén - hatpontosként - szinte már az elődöntőben érezhetik magukat. A magyaroknak négy, míg keddi ellenfelüknek, a románoknak három pontjuk van, így különösen fontos lesz ez az összecsapás.

"Az első negyven perccel nem vagyok megelégedve, sem védekezésben, sem támadásban nem tudtuk megismételni az utóbbi mérkőzésen nyújtott teljesítményünket - értékelt Karl Erik Böhn. - Aztán Klivinyi beállításával feljavultunk, az ő góljai adtak esélyt a pontszerzésre. Sajnos a hajrában nem sikerült lefognunk Bulatovicot. A küzdőképességünket bizonyítja, hogy mínusz hét gólról is felálltunk. Amit még ki kell emelnem, az a két cseh játékvezető ténykedése, ami méltatlan volt az Eb színvonalához. A montenegróiak végig a büntetőterületen belül védekeztek, nekünk pedig ezt nem engedték meg."

 A kapitány az MTI-nek elmondta: kicsi az esély arra, hogy a vírusos betegséggel küzdő Görbicz kedden pályára lépjen, mert nagyon legyengült és veszített a súlyából is. "Reménykedünk, de kockáztatni nem fogunk. Nem sok esélyt látok, hogy a románok ellen bevethető lesz" - tette hozzá.

"A második félidőben nyújtott teljesítményünk erőt adhat a folytatásra - mondta Kilvinyi Kinga. - A hátralévő két mérkőzésünket megnyerjük, és ott leszünk az elődöntőben."

"Keményen küzdő magyar csapatot győztünk le - vélekedett Dragan Adzic, a montenegróiak szövetségi kapitánya. - Amikor már azt hihettük, hogy megroppantottuk ellenfelünket, akkor állt fel, és jött újra lendületbe. Úgy gondolom, a magyarok ott lesznek a legjobb négy között, mert válogatottjuk és szakmai stábjuk is erős."

 

Korábban:

Románia-Spanyolország 31-26 (15-12)

kedd:

Spanyolország-Oroszország 16.15

Montenegró-Németország 18.15

MAGYARORSZÁG-Románia 20.15

csütörtök:

Montenegró-Spanyolország 16.15

Románia-Németország 18.15

MAGYARORSZÁG-Oroszország 20.15

 

Forrás: mti

Címkék: kézilabda,