Kétséges, hogy felépül-e a spanyol Eurovegas kaszinókomplexum

2013-06-11
Az Európa legnagyobb kaszinókomplexumának felépítésére létrehozott Eurovegas-projekt az „utolsókat rúgja” az abban résztvevő legnagyobb befektetési bank szerint.

 

A Las Vegas Sands (LVS) – a Las Vegas-i Palazzo és Venetian, valamint több makaói és szingapúri kaszinó tulajdonosa – februárban jelentette be, hogy rendelkezésére áll a 9,8 milliárd eurós pénzügyi fedezet ahhoz, hogy megkezdjék az építkezést Madrid külvárosában.

A project a becslések szerint közvetlenül illetve áttételesen 240 ezer embernek ad munkát a recesszió által sújtott országban, ahol a munkanélküliségi ráta 2013 első negyedévében már elérte a 27 százalékot.

 

 

A Deutsche Bank azonban a múlt héten egy feljegyzést küldött az LVS-nek, mely szerint, bár jelenleg nem ez a projekt áll a felső vezetés tárgyalásainak fókuszpontjában, „az a meglátásunk, hogy a spanyol projekt potenciálisan az utolsókat rúgja”.

A bank szakértői az LVS által követelt engedményeket, az EU támasztotta akadályokat és a spanyol jogszabályokat hozták fel negatív véleményük indokaként, melyek szerintük „túl komolyak ahhoz, hogy el lehessen őket hárítani.” A bank arra a következtetésre jutott, hogy bár az LVS kétségtelenül továbbra is elkötelezett a hatalmas projekt iránt, "nem nagyon hiszünk abban, hogy kompromisszumot lehet találni."

 

Az LVS multimilliárdos elnök-vezérigazgatója, Sheldon Adelson nemrégiben találkozott Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel, hogy megvitassák a vállalat igényét egy sor adó- és munkaügyi kedvezményre annak érdekében, hogy a befektetés létrejöhessen. Ezek közé tartozik az ország dohányzásellenes jogszabálya alóli kivétel, mely lehetővé tenné, hogy a játékosok rágyújthassanak a kaszinó játéktermeiben.

Amellett, hogy Madrid tartomány miniszterelnöke, Ignacio Gonzalez ígéretet tett, hogy a spanyol kormányzat biztosítani fogja a dohányzásra vonatkozó kedvezményt, múlt héten a tartomány egészségügyekkel foglalkozó vezetője is úgy nyilatkozott, hogy támogatja a javaslatot, és hogy spanyol kormány hamarosan implementálja azokat a módosításokat, melyek ezzel kapcsolatban szükségesek.

A dohányzásellenes szervezetek természetesen petíciót nyújtottak be a tilalom feloldása miatt, és azzal vádolják a spanyol kormányt, hogy egy alacsony adókulccsal operáló államot hoznak létre az országon belül Adelson és az LVS számára, és azt sejtetik, hogy a komplexum kész paradicsom lesz az illegális drogüzletekben és prostitúcióban utazók számára.

 

 

Az LVS fedezte mostanáig a 17 milliárd eurós projekthez szükséges teljes befektetés 35 százalékát, melynek első fázisában a tervek szerint 2017-ig négy, egyenként 3000 szobás hotel épülne meg. A teljes projekt időtartama 18 év, ez idő alatt épülne fel a 12 különálló resort hat kaszinóval, egy óriási konferenciaközponttal, három golfpályával, bevásárlóközpontokkal, bárokkal, éttermekkel, színházakkal és egyéb szórakoztató létesítményekkel.

A projekt részeként a tervek szerint felépülne a New York-i Times Square hű mása, valamint egy 72 emeletes iker-hotel is. 

 
Címkék: kaszinó,