Két osztó is érintett a Bellagio kaszinóbeli csalásban

2015-11-14
Két korábbi kaszinó dealert és két barátjukat vádolnak olyan csalással, mely során fantomfogadásokkal több, mint 1 millió dollárnyi kárt okoztak egy Las Vegas-i kaszinónak.

 

James Russel Cooper Jr.-t és Mark William Brancot azután bocsátotta el a Bellagio, miután napvilágra került az ügy, és 2014 júliusában letartóztatták őket - közölte Jay P. Ramen ügyész, Clark megye ügyészi hivatalának vezetője. 

 

A vádlottak elkövetési módszere az volt, hogy a dealerek olyan késői vagy nem tiszta fogadásokat fogadtak el és fizettek ki rá nyereményeket, amelyek akkor történtek, amikor kevés játékos volt az asztalnál, és a kollégák valamint a biztonsági figyelők sem voltak a közelben. 

 

Az ügyet egy másik, gyanút fogó dealer bejelentése után kezdték kivizsgálni, és kiderült, hogy Granito 700 ezer dollárt, míg Martin 800 ezer dollárt szerzett hamis fogadásokkal.

 

 

 
Mark Branco
(Fotó: METRO POLICE)
 
James R. Cooper Jr.
(Fotó: METRO POLICE) 

 

„Csalások gyakran előfordulnak – nyilatkozta James Taylor, a nevadai szerencsejáték hatóság, a Nevada State Gaming Control Board helyettes vezetője a The Associated Pressnek – Évente 350-500 elkövetőt tartóztatunk le kaszinóbeli csalásért vagy lopásért, ebben az esetben azonban a módszert sokáig használták az elkövetők, és a kár is sokkal nagyobb a szokásosnál.”

 

A Bellagio anyacégének, az MGM Resorts Internationalnak a szakemberei sok-sok órát töltöttek biztonsági videók átnézésével, a gyanúsítottak pénzügyi adatainak összevetésével, valamint munkatársak és tanúk kihallgatásával.

 

„Az elkövetők azután tették fel a tételeket, miután az eredmény már ismert volt, és a kaszinó alkalmazottai ki is fizették ezeket.” – nyilatkozta Taylor. Az egyik vádlott, Cooper a letartóztatása után együttműködött, és tanúvallomást is tett az esküdtszék előtt arról, milyen módszerrel és hogyan károsították meg évekig a kaszinót. 

 

 
Anthony G. Granito
(Fotó: METRO POLICE)
 
Jeffrey D. Martin
(Fotó: METRO POLICE)

 

Az ügyészség közölte, hogy a bizonyítás során matematikai és statisztikai analízist is használtak. Mi annak a valószínűsége, hogy az elkövetők tisztességes úton jutottak a több, mint 1 millió dolláros nyereményükhöz? 452 milliárd az 1-hez, legalábbis az MGM statisztikusa, Zachary Levin analízise szerint.

 

Levin kielemezte a csalással érintett több, mint 4.000 játszmát. Granito átlagos tétje 4.400 dollár volt, 1.624 kört játszott és 7.1 millió dollárt kockáztatott. Ezek alapján az lett volna várható, hogy 459.539 dollárt veszít, ehelyett azonban 498.500 dollárt nyert. 

 

Martin 5,1 millió dollárt kockáztatott 2.295 kör lejátszása során, a veszteségének úgy körülbelül 252.490 dollárnak kellett volna lennie, ehelyett azonban 587.900 dollárt nyert. Összességében a két játékosnak – a valószínűség alapján – 712.029 dollárt kellett volna veszítenie, miközben ők 1.086.400 dollárt nyertek.

 

A vádirat szerint a négy elkövető akár több évtizedet is börtönben tölthet majd szerencsejátékkal kapcsolatos csalás és lopás miatt.

 
Címkék: csalás, kaszinó,