Két hónap alatt bedőlt az új államközi lottó Amerikában

2014-12-13
Október 19-én indult, és a december 26-i sorsolással be is fejezi pályafutását a nagy reményekkel, 23 állam részvételével indított Monopoly Millionaires’ Club nevű számsorsjáték. Az ok: a vásárlók érdektelensége.

 

A játék a tippeket tekintve egy teljesen átlagos lottónak indult, a fő mezőben 52 számból kell ötöt kiválasztani, a mellékmezőben pedig 25-ből egy számot választ ki a gép a játékosoknak. Amiben többet akartak nyújtani az az volt, hogy az óriási jackpotok helyett inkább több játékost szerettek volna kisebb nyereményekkel milliomossá tenni. A jackpot ugyanis 15-től 25 millió dollárig terjedhet, amikor ezt az összeget eléri, nem halmozódik tovább, hanem az 1 millió dolláros nyeremények számát növeli, melyet a szelvény egyedi azonosítójának kisorsolásával lehet megnyerni. A jackpot megnyerésének esélye 1:72 millióhoz

A szelvény ára jóval magasabb, mint a MegaMillions 1 dolláros, vagy a Powerball 2 dolláros ára, szelvényenként 5 dollárba kerül. A magasabb árat arra alapozták, hogy igen kedveltté váltak kint az 5, 10, sőt a 25 dolláros sorsjegyek is, ám úgy látszik, a lottószelvényeknél ez a számítás nem jött be. 

 

A Monopoly Millionaires’ Club kitalálói azon fogyasztói visszajelzésekre alapoztak, miszerint az emberek szeretnének egy olyan játékot, ami ahelyett, hogy egy szelvénytulajdonosnak ad rengeteg pénzt, több, relatíve kisebb, 1 milliós nyereményt oszt szét. Az eladások azonban kiábrándították a résztvevő társaságokat. Most egy olyan játék létrehozásán dolgoznak, ami „igazán szórakoztató játékosaink számára, és amit nagyon élveznek.” – mondta az Észak Karolinai társaság igazgatója.

 

A döntés értelmében december 26-án estig lehet a játékra szelvényeket vásárolni, utána felfüggesztik az árusítást. A nyereményeket a sorsolástól számítottt 180 napig lehet átvenni.

 

Hiába, a lottót szerető embereket általában nem igazán érdekli a matematika. A lottó alapvető tulajdonsága, hogy HATALMAS nyereményeket kínál játékosainak egy olcsón elérhető szelvény ellenében. Az, hogy az összeg megnyerésére mekkora esély van, sokan nem veszik számításba a lottófajta kiválasztásánál. A Monopoly Millionaires’ Club árusítóhelyein is minden bizonnyal ott szerepelt a MegaMillions és a Powerball játékok óriási jackpotja ráadásul sokkal olcsóbb játéklehetőséget kínálva, ezért a vásárlók valószínűleg talán észre sem vették az új terméket.

 

Nálunk is megfigyelhető ez a tendencia, ha csak arra gondolunk, hogy az Ötöslottónál sokkal jobb eséllyel megnyerhető Hatoslottót jóval kevesebben játsszák, mert fődíja messze elmarad nagytestvérétől már csak azért is, mert a jobb esélyek miatt kevesebbszer halmozódik. Arról már nem is beszélve, hogy milyen széles körű érdeklődés kísérte az októberben hazánkban is bevezetett EuroJackpot lottó indulását kizárólag a nálunk még soha nem látott óriási főnyeremény reménye miatt.