Késik a végrehajtási rendelet, hallgat a minisztérium

2011-12-02
A jelentős változások előtt álló magyar szerencsejáték piac egyre több szereplője hangsúlyozza: az átalakulási folyamat egyik nagy hiányossága, hogy még mindig nem készült el az új szerencsejáték törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet, amely a részleteket szabályozza. Ezért az ügyben a törvényalkotásban illetékes szervhez, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz fordultunk kérdéseinkkel.

Összesen 15 olyan kérdést fogalmaztunk meg, amelyeket fontosnak és aktuálisnak tartunk az átalakulás kapcsán. Miután a minisztérium személyes interjúra nem adott lehetőséget honlapunknak, így kérdéseinket november 17-én írásban küldtük el a Nemzetgazdasági Minisztérium Kommunikációs Titkárságának, s ezt azóta még háromszor megismételtünk.
 
Valamennyi alkalommal egy automatikus azonnali, gépi választ kaptunk, azzal a tartalommal, hogy elektronikus levelünk megérkezett, és szíves türelmünket kérjük, amíg munkatársaik válaszolnak a megkeresésünkre. Azóta eltelt több mint két hét, de semmilyen érdemi válasz nem érkezett hozzánk a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről.
 
Telefonon is érdeklődtünk, a kagylót felvevő kolléganő rendkívül kedves volt, közölte, hogy továbbította levelünket a témában illetékes szakterület felé, de érdemi válaszokat azóta sem kaptunk. Nem kívánjuk kommentálni a történteket, a minisztérium eljárása ugyanis szerintünk önmagát minősíti.
 
Úgy döntöttünk, kérdéseinket ezúton közzétesszük honlapunkon, hogy olvasóink is megtudhassák, ezek azok a kérdések, amelyekre nem kaptunk választ. Ezzel párhuzamosan a kérdéseket tértivevényes ajánlott levélben személyesen a miniszternek címezve is megküldtük.
 
Íme a kérdéseink:

 1. Készítettek-e hatástanulmányt arra vonatkozóan, hogy a 2011. szeptember 29-én elfogadott, 2011. évi CXXV. törvény a játékgépek után fizetendő fix adó drasztikus megemelésének hatására hogyan változik a működtetett játékgépek száma, illetve a játékgépek után befolyó adó mértéke?

 2. Mit állapítottak meg erre vonatkozóan ebben a hatástanulmányban?

 3. Hogyan kommentálnák a Magyar Szerencsejáték Szövetség azon álláspontját, miszerint a törvénymódosítás hatására éppen, hogy csökkenni fog az állam adóbevétele, vendéglátóhelyek zárnak majd be, és több tízezerrel nő majd a munkanélküliek száma?

 4. Mikorra várható, hogy elkészül a módosított szerencsejáték-törvény végrehajtási rendelete?

 5. Mi alapján fog a NAV SZEF Főosztály eljárni az ehhez kapcsolódó ügyekben – pl. a szerver alapú játékgépek üzemeltetésére vonatkozó engedélyek kiadása – addig, amíg el nem készül, illetve érvénybe nem lép a rendelet?

 6. A 2011. szeptember 30-án elfogadott, 2011. évi CXXV. törvénnyel összhangban a kormány összegszerűen hogyan módosította, mennyivel emelte a beszedendő játékadó mértékét?

 7. Mekkora plusz adóbevételre számít a kormány ettől a törvénymódosítástól idén, illetve 2012-ben?

 8. Várhatóan mennyi idő telhet el a szerver alapú játékgépek működtetésére benyújtott kérelem és a játékgépek működtetésének tényleges megkezdése között?

 9. Pontosan milyen engedélyeket kell beszerezniük a szerver alapú játékgépeket üzemeltetőknek?

 10. Forintban kifejezve mekkora mértékű informatikai fejlesztést kell a NAV Szerencsejáték Felügyeletnek végrehajtania a szerver alapú játékgépek és az online szerencsejáték szervező cégek ellenőrzéséhez?

 11. Mi lesz a teendő majd abban az esetben, ha a szerver meghibásodik, vagy adatvesztés történik?

 12. Mért maradt ki a „távszerencsejáték” fogalmából az online-sportfogadás, valamint a hagyományos kaszinójátékok? Mi volt a célja ezzel a törvényalkotónak?

 13. Mire számítanak, kb. hány online szerencsejáték szervező cég fogja legalizálni magyarországi tevékenységét, és mekkora adóbevétellel kalkulálnak tőlük 2012-ben?

 14. Miért van az, hogy a kormány a földi pókertermek működését egy korábbi intézkedéssel szinte lehetetlenné tette, miközben online verzióját pedig most liberalizálja? 

 15. Hogyan szándékozzák ellenőrizni azokat a be- és kifizetéseket, melyek nem bankszámlára történnek, hanem valamilyen internetes fizetőszolgáltatásra?


Címkék: jogi háttér,