Kérdéseket vet fel az új lóversenypálya-felület

A World Cup után a Racingpost szakértőjét elgondolkoztatta a szintetikus tapeta felület, és az azon elért eredmények.


Mohammed sejk el volt ragadtatva, miután Monterosso megszerezte a Godolphin csapat első Dubai World Cup sikerét 2006 óta. Ez volt a legjobb World Cup eredményük azóta, hogy a versenyt az új meydan-i pályán rendezik, és megkoronázta a kékruhások napját, akik African Story-val és Opinion Poll-al már korábban győzedelmeskedni tudtak az este folyamán.


Azonban ennek a harmadik meydan-i rendezvénynek az öröksége mégsem olyan rózsás az emír számára, mivel a tapeta felület ismét túlzottan rányomta bélyegét az eseményekre. 

A lóversenyzés „a nap legjobb lovának” megtalálásáról szól. A körülmények gyakran elveszik az eredményt a legjobb lótól, de ritkán van az, hogy egyetlen tényező módosítja a végeredményt.

A meydan-i pálya tapeta felülete azonban a mondatot, úgy tűnik, így módosítja: „a nap legjobb lova a pályán” – írja Sam Walker.

Mikor a Dubai futamokat 2010-ben tapetás pályára tették át, a fő kérdés az volt, hogy vajon az új felület inkább olyan lesz mint a homok, vagy inkább olyan, mint a fű. Azonban egyre inkább kezd úgy tűnni, hogy olyan mint egy harmadik felület, aminek saját specialistái vannak.

A tapeta tulajdonképpen egy homokból, rostszálból, gumiból és egy különleges viaszból készült szintetikus anyag, mely 10-18 cm vastagon fedi a versenypályát. Ez alatt vagy porózus aszfalt, vagy geotextil réteg található. A Dubai World Cup szombati rendezvényein a négy tapetán rendezett futam közül hármat olyan lovak nyertek, amelyek már bizonyítottak a pályán. Ugyanez volt a történet 2011-ben is (3 a 4 futam közül), 2010-ben pedig mind a négy győztes nyert már előtte is szintetikus pályán. 

Ez azt jelenti, hogy a World Cup estéjén rendezett tapeta futamok 12 győztese közül 10 már nyert azelőtt szintetikus pályán; kilenc közülük már bizonyított Meydan-ban is.

A két ló, aki előzetes szintetikus pályán való győzelem nélkül tudott nyerni Victoire Pisa volt a 2011-es World Cup-on, és Daddy Long Legs, aki idén nyerte a UAE Derby-t.

Victoire Pisa okos lovaglás eredményeként nyert, szoros versenyben, a  gyepen nyújtott formája alatt – így az ő sikere nem mond ellent a teóriának.

Daddy Long Legs egy vegyes pályás ősöktől származó turf ló, és ezért nyitott volt arra, hogy már első alkalommal jól kezelje a felületet. Azt is mondhatnánk, hogy ő egy kaleidoszkóp családból származó kaleidoszkóp ló, és azok a háromévesek, akik ellen aznap futott, nem tűntek különösképpen erősnek.


Ez a csupán 12 eset megvizsgálásából kialakított  szintetikus specialista teória könnyen eloszlatható lehet a következő pár évben, de elég erős a trend ahhoz, hogy nagyon elővigyázatosak legyünk a felületen nem bizonyított lovakkal kapcsolatban – vélekedik a RacingPost szakértője.

Az edzők dönthetnek úgy, hogy figyelmen kívül hagyják ezeket az eredményeket, és ugyanúgy folytatják a terveiket, ahogy előtte tették, de ha figyelnek rá, az módosíthatja a futtatási terveket.

Az edzők dönthetnek úgy, hogy a Dubai-ba való utazás előtt kipróbálják a lovaikat a szintetikus felületen, vagy, hogy az egész karneválra eljönnek, nem csak a World Cup estéjére – egy meglévő meydan-i tapasztalat ugyanis különösen fontos a sikerhez.


A kolosszális pénzdíj miatt mindig lesz mezőny a World Cup-on, de elgondolkodtató, hogy harmadik felületként, ami sem a dirt, sem a turf lovaknak nem kedvez, biztosítani fogja-e a lehető legjobb mezőnyt?

Amerikában van néhány szintetikus pálya, de mindig a dirt lesz a domináns felület. Európában szintén található néhány szintetikus pálya, de a legjobb versenyek mind füvön vannak, és nem úgy tűnik, hogy ez a közeljövőben változni fog, Meydan pedig magányos felhőként tévelyeg a tapetán. 

Ha köztes felületként viselkedne, nyilvánvaló vonzerőt jelente, hogy nemzetközi versenyeket rendezzenek tapetán, de három év elteltével úgy tűnik, hogy a semmi és a sehol között van, inkább egy harmadik tengelyként viselkedik; amire egy harmadik forma vonatkozik, a többitől eltérő rangsorolással.

A turf forma néha átmegy dirt-re, és néha ezek az adatok megegyeznek a meydanival, de elég különbözőség van ahhoz, hogy három különböző felületnek tekintsük őket, ami három párhuzamos értékelési listát érdemel.


African Story, Krypton Factor és Moterosso mindnyájan lenyűgöző győzelmet arattak Meydan-ban, de vajon mindnyájan megismételnék ezt a győzelmet ugyanezekkel a riválisokkal szemben füvön is? Egyikük talán. Vagy esetleg kettő, de nem mindnyájan.

Ez nem von le semmit annak értékéből, amit Meydan-ban elértek. Fussák újra a versenyt, és mindnyájan ugyanilyen lenyűgözőek lesznek – aznap tisztán a legjobbak voltak a pályán. 

Azonban nem biztos, hogy ugyanezt a dominanciát tudnák mutatni füvön, és a fű mégiscsak elterjedtebb pálya napjainkban.

Lehet, hogy rossz évszázadban születtek. 100 év múlva, lehet, hogy csak szintetikus pályák lesznek, és ezek a lovak lennének az istenek. Azonban idén csak a z-tengely csúcsán vannak, ami nem bizonyítja az x vagy y tengelyen való rátermettségüket. 

Ez nem ideális helyet egy világbajnokság szempontjából – vonja le a végkövetkeztetést Sam Walker, a RacingPost szerzője.


A cikkben felvetettekkel kapcsolatos véleményeket Facebook oldalunkon várjuk.


A Racing Post értékelése:


Név (ország) Verseny RP Érték
1
Black Caviar (Aus) Lightning Stakes 130T
2 Hay List (Aus) Newmarket Handicap 129T
3 Orfevre (Jap) Hanshin Daishoten 128T
4 Cityscape (GB) Dubai Duty Free 126T

Monterosso (UAE) Dubai World Cup 126A
6 Ambitious Dragon (HK) Stewards' Cup/HKGC 125T

Cirrus Des Aigles (Fr) Sheema Classic 125T
  Foxwedge (Aus) William Reid 125T

St Nicholas Abbey (Ire) Sheema Classic 125T
10
Rain Affair (Aus) Expressway/Apollo 124T
  Rulership (Jap) American Jockey Club Cup 124T
  To The Glory (Jap) Shinshun Hai 124T


Legjobb turf lovak


Név (ország) Verseny RP Érték
1
Black Caviar (Aus) Lightning Stakes 130
2 Hay List (Aus) Newmarket Handicap 129
3 Orfevre (Jap) Hanshin Daishoten 128
4 Cityscape (HK) Dubai Duty Free
126
5 Ambitious Dragon (HK) Stewards' Cup/HKGC 125
  Foxwedge (Aus) William Reid 125

St Nicholas Abbey Sheema Classic 125
6
Rain Affair (Aus) Expressway/Apollo 124
  Rulership (Jap) American Jockey Club Cup 124
  To The Glory (Jap) Shinshun Hai 124


Legjobb dirt lovak


Név (ország) Verseny RP Érték
1
Game On Dude (US) San Antonio
123

Smart Falcon (Jap) Kawasaki Kinen 123
3 Caleb's Posse (US) Tom Fool Hcap
122

The Factor (US) San Carlos
122
  Union Rags (US) Fountain Of Youth
122
6
Awesome Maria (US) Sabin Stakes
121
  Mucho Macho Man (US) Gulfstream Park Hcap
121
  Ultimate Eagle (US) Strub Stakes
121
9 Force Freeze (US) Gulfstream Park Sprint C'ship
120
  Havre De Grace (US) New Orleans Ladies
120
  Mission Impazible (US) Donn Handicap
120
  Ron The Greek (US) Santa Anita Handicap
120
  Testa Matta (US) February Stakes
120


Legjobb tapeta lovak


Név (ország) Verseny RP Érték
1
Monterosso (UAE) Dubai World Cup 126
2 Krypton Factor (BHR) Golden Shaheen
123
3 Musir (SAF) Maktoum Challenge R1
122
4 African Story (UAE) Godolphin Mile 121
5 Capponi (UAE) Dubai World Cup 120
6
Planteur (GB) Dubai World Cup
119
7 Prince Bishop (UAE) Meydan Hcap
118
  So You Think (UAE) Dubai World Cup
118
9 Daddy Long Legs (Ire) UAE Derby
117
10 Rocket Man (Sing) Golden Shaheen 
116


Forrás: RacingPost


Címkék: lóverseny,