Kaszinózó apácák 140 milliót sikkasztottak egy iskolából

2019-01-02
Két apácát azzal vádolnak, hogy 500 ezer dollárt sikkasztottak el egy kaliforniai katolikus iskolából, hogy abból aztán szerencsejáték kiruccanásaikat fedezzék.

 

A Los Angeles megyei  Torrance-ban lévő St James katolikus iskolába járó diákok szülei megdöbbentek az érseki döntésen, miszerint nem perlik be Mary Margaret Kreuper nővért, az iskola korábbi vezetőjét, és Lana Chang nővért, egy volt tanárt. Mindketten ebben az évben mentek nyugdíjba.

 

Az apácák - akik szegénységi fogadalmat tettek, amikor belépettek a Carondelet-i Szent József Nővérei Gyülekezetébe – a legjobb barátok voltak, és ismert volt róluk, hogy szeretnek együtt szerencsejáték-kirándulásokat tenni különböző kaszinókba - mondták az egyházi tisztviselők. A nővérek azt állították, hogy ezeket az útjaikat gazdag rokonok pénzelik, valójában azonban az iskola pénzéből vettek el erre a célra.

 

Mary Margaret Kreuper nővér és  Lana Chang nővér

 

A Los Angeles-i érsekség azt közölte a szülőkkel, hogy a sikkasztási sorozat legalább tíz éven át tartott, amíg egy belső vizsgálat fel nem lebbentette róla a fátylat. Monsignor Michael Meyers szerint Kreuper “nagyon ideges és izgatott” lett, mikor hallott a rutin ellenőrzésről, amit azért végeztek el, mert 28 éves vezető tisztség után nyugdíjba készült vonulni. Az audit felfedezett egy rég elfeledett számlát, melyről csak Kreuper és Chang tudott, melyre Kreuper átirányította az iskola nevére kiállított csekkeket. Az 500 ezer dollárban ráadásul csak az utóbbi hat év folyamán elsikkasztott összegek vannak benne, mivel a banknál csak 2012-ig vannak meg a számla adatai.

 

Miután a gyülekezet felbérelt egy korábbi FBI-nyomozót, hogy nyomozza le az iskola alkalmazottait, az apácák beismerték a bűncselekményt. A gyülekezet azonban azt közölte, hogy nem lesz "panaszos fél" az esetben, mert a nővérek megbánást fejeztek ki, és az apácák rendje beleegyezett  abba, hogy visszafizeti azokat a pénzeket, amelyeket a könyvvizsgálók hiányzónak ítéltek, és "súlyos szankciókat" róttak ki az apácákra.

 

Sok szülő azt nyilatkozta a The Daily Breeze-nek, hogy mérges amiatt a döntés miatt, hogy nem emelnek vádat a vétkező apácák ellen, és rámutattak arra, hogy egy ugyanilyen helyzetben lévő civilnek valószínűleg hosszú börtönbüntetéssel kellene szembenéznie. Mások azt követelik, hogy a visszafizetésből származó pénzt olyan létesítmények építésére használják fel, amelyeket Kreuper megtagadott a gyermektől, azt állítva, hogy az iskola nem engedheti meg magának. Az egyik szülő, Jack Alexander elmondta, hogy némely szülők úgy gondolják, hogy ők maguk keresik fel a rendőrséget panaszos félként. "ATM-ek voltunk, és az emberek ezt tudják, és nem akarnak igazságot szolgáltatni" - mondta.

 
Címkék: kaszinó,