Kaszinóközpont lehet a Krím-félszigetből

2014-03-31
A hírek szerint az oroszok komolyan fontolgatják, hogy szerencsejáték zónává alakítják az Ukrajnától elcsatolt fekete tengeri félszigetet.

 

A Bloomberg hírügynökség szerint négy, a tervekről belső információkkal rendelkező hírforrás is megerősítette, hogy március 21-én Dimitrij Kozak miniszterelnök-helyettes vezetésével üléseztek a témában az orosz tisztviselők.

A híre szerint az orosz gazdasági, pénzügyi és regionális fejlesztési minisztériumnak április 15-ig kell részletes tervet készítenie a szerencsejáték-projekttel kapcsolatban, melyben meg kell becsülnie a kiadásokat és a bevételeket is.

 

Moszkva arra törekszik, hogy a Krím kevésbé függjön az állami költségvetéstől, az ország eddig legalább 2,8 milliárd dollárt költött sürgősségi költségvetési tartalékokból a félsziget támogatására.

Ha a terv megvalósul, a krími szerencsejáték zóna egy olyan speciális gazdasági zóna része lehet, mely adókedvezményeket biztosít az ott székelő társaságoknak.

 

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök  elrendelte, hogy a minisztériumok a március 24-i találkozót követően dolgozzák ki a Krím fejlesztésének tervét. Medvegyev Kozak miniszterelnök-helyettest bízta meg a Krímmel kapcsolatos koordinációs munkálatokkal. Kozak szóvivője, Ilja Djous nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy a minisztériumok konkrét utasítást kaptak-e egy szerencsejáték zóna kialakításáról. „Minden olyan javaslatot meg kell fontolnunk, mely a gazdaság élénkítésére vonatkozik.” – közölte Djous. „Ha döntés születik, mindenki tájékoztatni fogunk róla.”

 

Az, hogy mennyire komoly az elképzelés, idővel kiderül, de az biztos, hogy mióta 2009. nyarán betiltották a szerencsejátékokat, Oroszországban csak négy kijelölt területen működhetnek kaszinók: Krasnodar, Kaliningrad, Altai és Vladivostok körzetében. Ezek egyike – Krasnodar – közel esik a Krímhez és a Fekete tengerhez, és virágzó gazdasággal rendelkezik, és jelenleg itt üzemel az egyetlen komplex kaszinó resort, Azov City. A másik - a Kaliningrad zóna - Lengyelország és Litvánia között helyezkedik el, további kettő pedig a kazahsztáni és a kínai határ közelében. 

 

Úgy tűnik azonban, hogy Vlagyimir Putyin bizonyos távolságtartással szemléli a szerencsejátékokat: nemrégiben elutasította azt a javaslatot, hogy Szocsiban is engedélyezzék a szerencsejátékokat, és így próbáljanak új életet lehelni a téli olimpia után elhagyatottá vált létesítményekbe. 

 

 
Címkék: kaszinó,