Kaszinók és játékostípusok

A kaszinók játékosait többféle kategóriába oszthatjuk. De hogyan hasznosíthatják ezt a felismerést a kaszinók?

 

A lakosság nagyjából felének van valamilyen kapcsolata a szerencsejátékkal. Ezen belül a kaszinó játékosok alapvetően négy kategóriára oszthatók: 

 

A ritkán játszó (Non-player): Ez a lakosság kb. 1-5%-a , országonként eltérő az arány. Jellemző ezekre az emberekre, hogy élete során néhányszor betéved egy kaszinóba kíváncsiságból, tesz tétet is, de nem győzi meg az élmény. Keveset fogunk foglalkozni velük, mert sem létszámban, sem pénzügyileg nem meghatározóak a kaszinó iparban. Játékfüggőség tekintetében sem számítanak rizikócsoportnak.

 

Élményjátékos (Fun Player) ): Ez a lakosság kb 10-25%-a. A kaszinók élményelemei motiválják, szereti a show-t, a csillogást. Hétvégénként elmegy a barátokkal, lehetőleg mindig más helyre, akár több napra is. Fontos, hogy a kaszinózás mellett más időtöltési lehetőség is legyen a helyszínen, pl. szép természeti környezet, sportolási lehetőség, stb.. A külsőségek fontosak. Az élményjátékos előbbiek alapján kiválasztja a helyszínt, majd előkészíti az utazást. Fontos neki a „WÁÁÁ” élmény, tehát hogy le legyen nyűgözve a kaszinóba, helyszínre való belépéskor. Ha a kaszinótulajdonos sok ilyen visszatérő élményjátékost szeretne vendégül látni (hiszen létszámban a legnagyobb csoport), akkor a showelemeket gyakran kell változtatnia, hogy vendégei visszatérve megint átéljék a „WÁÁÁ” élményt.  Mivel ennél a csoportnál a játék mint egyértelműen csak szórkozás jön számba, a játékfüggőség rizikója is az alacsony kategóriába sorolható.

 

Kaszinóépületen belüli látványelem

 

A hobbijátékos (Time on device player) A lakosság  5-10%-a.  Nyugaton nagyobb inkább a számuk, ahol nagyrészt a nyugdíjasok alkotják ezt a csoportot, van rá pénzük. Jellemzően sok idővel rendelkező játékosok, akik szeretik akár az egész napjukat a kaszinóban tölteni különböző okokból; otthon nem érzik jól magukat, esetleg magányosak, társaságra vágynak, és a kaszinóban találják meg azt. Sok helyen összetartó közösség alakul ki a játékosokból, még egymás születésnapját is megünneplik együtt. A nagy rizikót nem szeretik, és persze a büdzséjük is alacsony, így mikrotéttel szeretnek a leginkább játszani. 

Az ő általuk preferált kaszinók eltérnek az élményjátékosok kaszinóitól. Mivel a nap nagy részét itt töltik, legnagyobb elvárásuk nem a „WÁÁÁ” élmény, hanem az otthonosság, megszokottság, és hogy legyen olyan hely, ahol lazítanak egy kicsit a játék szüneteiben. Legszívesebben a nappalijuk mintájára rendeznék be a játéktermet, ahol van egy kényelmes kanapé, és esetleg még a bajnoki meccset is megnézheti a falra szerelt tévén. Mivel sok idejük van, utazgatnak is a kaszinók között, náluk nem számít, hogy milyen környezetben van a kaszinó épülete, van-e egyéb szórakozási lehetőség, mert nem nagyon hagyják el az épületet. A játékfüggőség veszélye: Kicsi- közepes.

 

Monte Carlo Casino

 

Gambler- az igazi szerencsejátékos. A lakosság 3-5%-a. Imád kockáztatni, ekkor dopamint termel a szevezete. Vannak, akiket a leginkább az hoz lázba, hogy vesztési szériába kerülnek, ilyenkor a „gyorsan kikerülni  a bajból” vágy hajtja őket, nem is annyira a nyeremény. Ha nyernek, a nyereményt visszaforgatják. Elvárásaik között szerepel a nagy jackpot esélye.  A pókerjátékosok nagy része ebbe a csoportba tartozik, hiszen a tét folyamatos emelésekor többszörösen átélik a tét kockáztatásának érzését, sőt, all-in-nél a tét elérheti a teljes rendelkezésükre álló pénzösszeget is, és amely szerencsés esetben megsokszorozhatja vagyonát. 

Általában kevesebb  idejük van a játékra, így ha belépnek a kaszinóba, csak a játék érdekli őket, nem a külsőségek vagy a természeti környezet. Jellemzően nagy téttel szeretnek játszani, a kisebb tét nem váltja ki belőlük a „bajba kerültem” érzést. Mint említettük, nagy izgalommal élik át a nagy veszteség érzését , így ha az elvesztett pénz összegét maximalizálják a kaszinóban, csalódottság érzetet vált ki bennük, nem tudnak eléggé „bajba kerülni”. A kaszinók felelőssége, hogy eltalálják a helyes egyensúlyt, hiszen játékfüggőségi mutatója ennek a csoportnak: közepes- magas.

 

Mihez kezdenek ezzel a kaszinók?

A kaszinótulajdonosoknak el kell dönteniük, hogy melyik játékosfajtát szeretnék megcélozni, és a marketing mix-ben olyan elemeket felállítani, amelyek a kiválasztott célcsoport elvárásainak megfelel.  Ez alapján vélasztják meg, hogy milyen terméket vagy szolgáltatást szeretnének nyújtani, milyen környezetben, milyen árakkal, milyen promóciókkal (régebben divat volt Los Angelesben pl. hogy ingyen italt szolgáltak fel a játékosoknak). 

De számít az is, hogy melyik kontinensen szeretnének kaszinót létesíteni. Makaó például közel fekszik olyan országokhoz, ahol igen nagy a népesség, de a helyi jogi szabályozás miatt tiltott a szerencsejáték, így sok Gambler „ingázik”, hogy kielégítse szerencsejáték- szenvedélyét. Ennek megfelelően ott nem a külsőségekre koncentrálnak, hanem a játékosok elvárásainak megfelelően a magas tétekre, és megadják a lehetőséget a játékban való gyors elmélyülésre. Los Angelesben ezzel szemben az élményjátékosok felé terelődött az egyensúly, ami időről időre nagyobb befektetésekkel jár (pl. műhóval és rénszarvassal díszíteni a kaszinó környékét a hangulat kedvéért). Viszont nem pnaszkodhatnak az amerikai kaszinótulajdonosok, a vendégek meghálálják a gondoskodást. Az ő vendégeik a magasabb jövedelmű osztályból kerülnek ki, szemben az európai játékosokkal, akik az átlagjövedelműekhez tartoznak.

Európában az élményjátékosok pl. Monte-Carloban vannak túlsúlyban. Kontinensünk legnagyobb látogatottságú kaszinó központja bőven megfelel az élményjátékosok elvárásainak: gyönyörű természeti környezet, Forma- 1 versenyek, elegáns szállodák, látványelemek sokasága egy helyen. A hasonló adottságokkal nem rendelkező helyeken viszont a hobbijátékosokra és a Gambler-ekre kell koncentrálniuk az üzemeltetőknek, példának hozzuk fel például a Hegyeshalom mellé tervezett óriási kaszinó központot is.

Általában jól át kell tehát gondolni a kaszinóban felállítandó szabályokat a megcélzandó játékoscsoport jellemzőinek megfelelően. Nem szabad például  túlkorlátozni a minimum és a maximum téteket, de elmondható ez a többi korlátozásról is. Ha túl sok szabály van pl. öltözéket tekintve, vagy kötelező a személyazonosság igazolása (nálunk pl. ez elkerülhetetlen), esetleg fix díjat kell fizetni a belépésért, mind visszafoghatja az érdeklődést.

  

Címkék: kaszinó,