Kaszinócsalásba keveredett a nukleáris fegyvereket felügyelő altengernagy

2013-10-09
Tim Giardina, aki az Egyesült Államok fegyverarzenál feletti felügyelet vezetését látta el éveken keresztül, júniusban egy helyi kaszinóban hamis zsetonokkal játszott, és most úgy néz ki, megússza az állami bűnvádi eljárást.

  

Tim Giardina altengernagy bizonyára már ezerszer megbánta, hogy azon a júniusi napon hamis zsetonokkal felszerelkezve indult el a Caesars Entertainment Horseshoe Casino-jába. A kaszinó alkalmazottai a kiszivárgott hírek szerint legalább 1500 dollár értékű hamis zsetont találtak nála. A hírzárlat miatt nem ismeretes, hogy hogyan bukott le a katonai vezető, és a hamis zsetonok pontos értéke sem köztudott, arról csak annyit nyilatkoztak, hogy "jelentős értéket képvisel".

 

Az esetet egy vizsgálat követte júluisban, és annak lezárultával, csak szeptember 3-án függesztették fel munkahelyén az altengernagyot, de ennek tényét sem hozták nyilvánosságra csak három héttel később.

 

A hamis pókerzsetonok használata bűncselekménynek minősül, ám a bűnügyi vizsgálat vezetője, Davis Dales mégis úgy nyilatkozott a Omaha World-Herald magazinnak, hogy nem indítanak eljárást Giardina ellen. Matt Wilber ügyész szerint nem lett volna esély komoly büntetés kiszabására tekintettel Giardina előzetes makulátlan bűnügyi előéletére és magas beosztású katonai múltjára.

 

Giardnia felügyelete alá tartozott korábban a hadsereg nukleáris fegyverzeti arzenáljának jó része; az atomtengeralattjárok, az Air Force atombombázói és szárazföldi nukleáris rakéták is.

  

Állami szinten ugyan az ügy még nincs lezárva, de valószínűleg a katonai bíróságra hagyják az ügyet. Szövetségi szinten azonban még folyik a vizsgálat, ítélet későbbre várható.

 

Címkék: kaszinó,