Kaszinó alapfogalmak

Házelőny, várható érték, szórás, lejátszási követelmény,

Házelőny (House edge)

Ez a kifejezés a tétnek azt a százalékát jelenti, amelyet a kaszinó hosszú távon mindenképpen keres a különböző játékokon. Ha tehát 2%-os a házelőny, a játékosok átlagosan feltett tétjeiknek 98%-át nyerik vissza, a házelőny pedig a kaszinóé lesz.

Várható érték

Átlagérték, amely megmutatja az adott pénzösszeg kockáztatása után a játékosnál feltehetően megmaradó összeget. A várható érték kiszámítható úgy, hogy az adott játékban minden lehetséges végkifejletre össze kell adni az esemény értékének és valószínűségének a szorzatát. A kaszinók ezt az értéket természetesen úgy alakítják, hogy az hosszú távon nekik kedvezzen. Ez esetben nincs szó csalásról, hiszen ezek előre lefektetett szabályok. Mindenki elfogadja például, hogy a rulettben a zöld nulla vagy nullák (amerikai rulett) kipörgetése esetén legtöbb tétje kárba vész.

A bónuszoknak is van várható értékük, ez azt jelöli, hogy várhatóan milyen összeg maradhat a bónuszból a lejátszás végére. Az érték kiszámítható, ha a bónuszból kivonjuk a „wager” és a házelőny szorzatát.

A várható értéket a következő példa szemlélteti a legjobban. Képzeljük el, hogy két ember „fej vagy írás”-t játszik. Ha fej jön ki, x fizet y-nak 100 forintot, ha írás, y fizet x-nek szintén 100 forintot. Ilyenkor mindkét játékos szempontjából 0 a játék várható értéke, mivel hosszú távon a fejek és az írások száma valószínűleg ugyanannyi lenne. Mindez matematikai nyelven leírva: 0,5*100 + 0,5*(-100) = 0. De mint már tudjuk, a kaszinók a játékosokból élnek, így a következő két metaforikus példa mutatja a kaszinók bevételi módszereit:

Ilyen eset lehet például a következő: ha x-nek az eddigi 100 helyett csak 90 forintot kéne fizetnie y-nak, amikor az nyer, y várható értéke -5 forintra változna meg: (0,5*90 + 0,5*(-100).

A másik eset, amikor a kifizetések egyenlőek maradnak, viszont a nyerési esélyek nem kiegyenlítettek. Ha a „fej vagy írás” példánál maradunk, erről akkor lehet szó, ha x megcinkeli az érmét, így az súlyánál fogva 55%-ban mutat írást, mint fejet. A várható érték így: -10 Ft (0,55*(-100) + 0,45*100).

Szórás

A kifejezés az átlagtól való eltérés értékét jelenti. Tehát hogy vesztés vagy sorozatos vesztés esetén mennyivel csökkenhet a költségvetésünk.. Ha nagy a játék szórása, a tét ingadozása lesz nagyobb a várható érték körül, így például egy rossz szériával a játékos sokat veszíthet. Ha például két játékos pénzfeldobást játszik, és a győztes100 forintot nyer, a szórás 100. Ha 1000 forintos alapon játszanak, a szórás értéke 1000 lesz. Ez azért van így, mert az átlag 0, és mindkét eshetőség éppoly valószínű, mint a másik. Az előzőekből következik, hogy a nagyobb tét mindig nagyobb szórást eredményez. Ha összehasonlítjuk a szórást a pénzfeldobás példájánál maradva, láthatjuk, hogy 100-as szórásnál 10 szerencsétlen feldobással veszít a játékos 1000 forintot, míg 1000 forintos szórásnál ehhez elég 1 rossz dobás.
A szórás minimalizálásához érdemes a kaszinókban a lehető legkisebb tétekkel játszani, és praktikus az egyes játékok szórásait is összehasonlítani.

Lejátszási követelmény (wagering requirement vagy egyszerűen: wager)

A kifejezés a bónuszok kivételéhez szükséges minimum pénzösszeget jelenti az egyes játékokban. Ha „clearplay” bónuszról van szó, a játékok a feltételekben megadott százalékban számítanak a „wagering requirement”-be. Ez a gyakorlatban például úgy néz ki, hogyha a játékos $1-t tesz a pirosra az európai rulettben, az $0,5-nak felel meg a követelmény teljesítésében.

Címkék: kaszinó,