Káosz: senki sem tudja, mikor lesz a katari vb

2014-01-08
A FIFA közölte: még nincs döntés a 2022-es katari világbajnokság időpontjáról, s Jerome Valcke főtitkár a saját véleményét fogalmazta meg akkor, amikor egy francia rádiónak nyilatkozva szerdán azt mondta: kizárt, hogy nyáron rendezzék a vb-t.

 

Az interjú elhangzását követően a FIFA közleményben reagált. „A torna pontos időpontjának kijelölése még a jövőbeli egyeztetések kérdése, ezekben a nemzetközi futballcsalád tagjai, valamint a FIFA média- és reklámpartnerei vesznek részt. Mivel az eseményre csak nyolc év múlva kerül sor, a döntést megelőző egyeztetés mindenre kiterjedő lesz, és nem lesz elkapkodott” - olvasható az állásfoglalásban.

 

A közlemény hangsúlyozza:

„A döntés - a végrehajtó bizottság korábbi határozata szerint - semmiképpen nem születik meg az idei, brazíliai világbajnokság előtt.”

 

Valcke az interjúban úgy fogalmazott: a legideálisabb az lenne, ha valamikor november 15. és január 15. között kerülne sor a katari tornára.

 

„Biztosan nem júniusban vagy júliusban lesz a vb. Azt gondolom, hogy valamikor november 15. és január 15. között kerülhet rá sor, mert az időjárás akkor kedvezőbb” - mondta, hozzátéve, hogy ebben az időszakban 25 Celsius-fok körüli a hőmérséklet Katarban, s ez tökéletesen alkalmas a futballra.

 

Nyáron az átlaghőmérséklet 35 és 45 Celsius-fok között van az országban.

 

Jim Boyce, a FIFA egyik alelnöke már a közlemény előtt cáfolta Jerome Valcke kijelentését.

 

„Megdöbbentett a bejelentés, erről a FIFA végrehajtó bizottsága dönt az év végén vagy 2015 elején. A jelenlegi állás szerint nyáron lesz a torna” - mondta a Sky Sport tévécsatornának Boyce.

 

A FIFA októberben elhalasztotta a döntést a 2022-es torna időpontjáról, mondván, tovább akar tárgyalni a kérdésben. Az akkori bejelentés szerint is várhatóan az idei brazíliai vb után születik majd  meg a végleges határozat a katari vb időpontjáról.

 

Katar több mint három éve, 2010 decemberében nyerte el a 2022-es vb rendezési jogát.

 

Az elmúlt időszakban több lehetséges időpont is felvetődött a tornával kapcsolatban. Joseph Blatter, a FIFA elnöke már néhány nappal a katari kandidálás sikerét követően januári időpontot emlegetett, ám ez a véleménye azóta megváltozott. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetője vasárnap beszélt arról, hogy Blatter legutóbbi találkozójukon novemberi vb-ről beszélt. Bach ezt üdvözölte, mert így az esemény biztosan nem zavarná a 2022-es téli olimpiát.

 

Karl-Heinz Rummenigge, az Európai Klubok Szövetségének (ECA) vezetője ezzel szemben áprilisi világbajnokságot tartana ideálisnak, mivel úgy véli, a nemzetközi versenynaptárt is ez bolygatná meg a legkevésbé.

 

A korábbi kiváló német csatár másik felvetése a nyári holtszezon megszüntetésére vonatkozott. Januárban a France Footballnak adott nyilatkozatában logikátlannak nevezte, hogy nyáron, amikor Európában a legszebb idő van, nincsenek meccsek, ezzel szemben télen játszanak a csapatok, akkor is, ha a futballisták és a nézők számára is elfogadhatatlanok az időjárási körülmények. Véleményével Gianni Infantino, az európai szövetség, az UEFA főtitkára is egyetért. A sportvezető a Timesnak nyilatkozva mondta el, hogy Angliának, a futball őshazájának köszönhető a jelenlegi rendszer, mely szerinte a szigetországban annak idején a krikett miatt alakult így.

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,