Kanadába már új gumikeveréket visz a Pirelli

2013-05-15
A Forma-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli kedden bejelentette, hogy a június 9-i Kanadai Nagydíjon már új keverékek állnak majd az istállók rendelkezésére.

 

Az olasz cég hivatalos közlését megelőzte Bernie Ecclestone nyilatkozata, amelyet a Daily Expressnek adott. A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletember azt mondta, a tavaly használt gumikeverékeket fogják ismét alkalmazni, mert azok szoros versenyeket eredményeztek.

 

"A mostani gumik rosszak és nem azt eredményezik, amit a Pirellitől elvárunk" - mondta a 82 esztendős Ecclestone, aki ezzel csatlakozott az idei abroncsokat már eddig is élesen kritizáló világbajnoki címvédő Red Bull, valamint a Mercedes versenyzőihez és csapatvezetőihez.

 

A pilóták pontversenyében élen álló, címvédő Sebastian Vettel (Red Bull) legfőbb riválisai, a finn Kimi Rdikkönen (Lotus) és a spanyol Fernando Alonso (Ferrari) elégedettek az idei gumikkal, autóik ugyanis sokkal jobban bánnak a gyorsan kopó abroncsokkal, mint a Red Bullok vagy a Mercedesek.

 

"Túl sok a boxkiállás egy-egy futamon - mondta Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója arra utalva, hogy a múlt vasárnapi Spanyol Nagydíjon például összesen 82 kerékcserét hajtottak végre a mezőny 22 pilótájánál. - A célunk az, hogy olyan gumikat adjunk a csapatoknak, amelyek olyan megbízhatóak, mint a tavalyiak, ugyanakkor a teljesítményük van annyira jó, mint a most használtaké."

 

Hembery hozzátette, szerinte a módosítás nem fog kedvezni egy vagy két istállónak, s nem gondolja azt, hogy az átdolgozott gumikeverékek használatával ismét a Red Bull kerül fölénybe.

 

"Reméljük, hogy nem így lesz, de természetesen a módosításokban ennyi kockázat mindig benne van" - fogalmazott a sportigazgató.

 

A Forma-1-es mezőny legközelebb a jövő hét végén, Monacóban versenyez majd.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: autóverseny, forma1,