Kamu bajnoksággal kopasztották meg a fogadókat

2022-07-27
Minden idők egyik legötletesebb fogadási csalását valósította meg pár indiai munkanélküli.

 

Az indiai rendőrség a közelmúltban négy férfit tartóztatott le egy orosz szerencsejátékosokat megcélzó kamu krikett-ligával kapcsolatban. Az átverés lényege az volt, hogy munkanélküli mezőgazdasági idénymunkásokat alkalmazva egy ál krikett bajnokságot rendezett meg pár fiatal, melyet aztán a YouTube-on közvetítettek és melyre az interneten keresztül lehetett fogadni. 

 

A rendkívüli átverésre Gudzsarát nyugati államában, egy világvégi farmon bukkantak rá a hatóságok, épp akkor, amikor az úgynevezett „Indian Premier Cricket League” torna a negyeddöntőhöz ért (miközben a valódi indiai liga, az IPL már májusban véget ért).

 

A “bajnokság szervezői” egész komoly munkát végeztek: kiépítettek egy – a nem túl jó minőségű közvetítésben legalábbis – hihetőnek tűnő, kivilágított pályát, hd kamerákat állítottak fel, és számítógép által generált grafikai elemekkel is feldobták a közvetítést. A szervezők még egy hangutánzót is alkalmaztak, aki az IPL egyik igazi kommentátorának hangját imitálta, miközben egy forgatókönyvből olvasta fel a meccs történéseiről szóló beszámolókat.

 

Kép a kamuliga közvetítéséből (kép: Arab News)

 

Az átverésben részt vevő falusiak, akik a játékosokat személyesítették meg, 400 rúpiát, tehát úgy kétezer forintot kaptak a közreműködésükért. A „meccseken” olyan valódi IPL csapatok mezét viselték, mint például a Chennai Super Kings, a Mumbai Indians és a Gujarat Titans.

 

Közönség ugyan nem volt a mérkőzéseken, az operatőr vigyázott, hogy ne mutasson nagylátoszögű felvételeket a pályáról, de tömegzaj hangeffektusokat töltöttek le az internetről, amit hangszórón keresztül lejátszottak a mérkőzések felvétele alatt.  A “bajnokságot” az „IPL” elnevezésű YouTube csatornán közvetítették, az orosz fogadók pedig egy, a csalók által üzemeltetett Telegram csatornán tehették meg tétjeiket.

 

A rendőrség szerint az átverés „főszervezője” egy Shoeb Davda nevű férfi volt, aki korábban Oroszországban dolgozott egy bárban. A rendőrségnek úgy nyilatkozott, hogy ott találkozott egy másik indiai férfival, Asif Mohammeddel, aki megismertette a bár orosz ügyfeleit az indiai krikettre való fogadás örömeivel.

 

Indiában a krikett nemzeti sportnak számít, az indiai bajnokság (IPL) a világ egyik legerősebb bajnoksága, melyben valóban hatalmas pénzek mozognak. A sportfogadás ugyan hivatalosan tilos az országban, de az illegális, főleg neten szerveződő fogadási lehetőségek tömegeket vonzanak.

 

Az indiai rendőrség tájékoztatása szerint a fogadók többsége Moszkvából, Voronyezsből és Tverből tette meg tétjeit, és a New York Times szerint a közel két hét alatt több ezer dollárnyi összeget tehettek fel a kamu meccsekre.

 

A Davda-féle kamu bajnokságban már kilenc meccs lement, mikor az indiai rendőrség lecsapott a szervezőkre, pont akkor, amikor megérkezett hozzájuk a tétek első részlete, nagyjából 1,5 millió forintnak megfelelő összeg. A rendőrség közleménye szerint a játékosokat megszemélyesítő falusiakat nem vonják vád alá, csak a négy szervezőt. A szervezők egyébként nem a játékban, hanem a játékvezetésben vettek részt, és a meccs közben adóvevővel tartották egymással a kapcsolatot, hogy a fogadásoknak megfelelően úgy tudják alakítani a mérkőzések állását, hogy maximalizálni tudják a saját profitjukat.

 

 

Címkék: csalás, fogadás,