Kamera nélkül kihúzott lottószámok, és kivégzett kaszinótulajdonosok - ez Kína 2015-ben

2015-02-13
Kínában a lottón kívül tilos a szerencsejáték, talán épp ezért szeretik annyira. Azonban az országban nem mindig játszanak tiszta lapokkal….

 

Kína nagyszámú lakossága, kiaknázatlan piaca nem titkolt célpontja minden cégnek, köztük természetesen a szerencsejáték cégeknek is. Majdnem minden online szerencsejáték szolgáltatónál elérhetők a játékok kínaiul is, és megéri nekik ádáz harcot vívni a kínai blokkolási törekvéssel.

 

A vagyonosabb kínaiak által előszeretettel látogatott Makaón kívül a többi tartományban tilos földi kaszinót működtetni, egyedül az állami lottón játszhatnak azok, akik ki szeretnék próbálni szerencséjüket. 

 

A kínaiak imádják is a játékot, izgatottan figyelik a tévé által közvetített sorsolást, majd, mivel a nyertes kilétét felfedni kötelező, a nyeremény átvételét is.  Nemrégiben kezdődött az a szokás, hogy a nyertes, mivel arcát nem akarta felfedni sokmillió ember előtt, a fejét is eltakaró állat jelmezben vette át a nyereményt jelképező csekket. Érthető a kéregetőktől való aggodalom, de ilyen módon azt sem lehet követni, hogy tényleg valós nyertes van-e a maszk mögött.

 

Január végén még gyanúsabb dolgot követett el a kínai szerencsecég. A január 25-i, 50 milliárd yuan főnyereményű sorsolást ugyanis hiába várták a játékosok a tévé előtt, a kezdési időben bejelentették, hogy a sorsolás elmarad, mivel technikai okok miatt a jegyeladási adatok nem érkeztek meg időben Pekingbe. Nem sokkal később a cég a hivatalos Weibbo-blogján bejelentette, hogy a sorsolást kamerák nélkül végrehajtották, a jackpotot pedig egy „fiatal bevándorló munkás nyerte meg Guangzhou városából”.

 

Noha a Társadalmi Ügyekért Felelős Minisztérium másnap bocsánatot kért a késői lottósorsolásért, cseppet sem csodálkoznivaló, hogy az emberek között elindult a szóbeszéd. Nem csak a látatlanban elvégzett sorsolás, de az is gyanús, hogy a nyertesről való részleteket is azonnal tudták.

 

Az esetről mindössze egyetlen ember tett feljelentést a Központi Bizottságnál, miközben a Pekingi Hírek azzal a (nem túl bizalomgerjesztő ) hírrel próbálta megnyugtatni a lakosságot, hogy az elmúlt öt évben számos, később nem megmagyarázott késedelmes sorsolás zajlott le a kínai lottónál.

 

Életfogytig tartó börtön

 

Pedig a törvények nem bánnak kesztyűs kézzel azokkal, akik a szerencsejátékot manipulálják. 2005-ben egy Zhao Liqun nevű, egyébként lottóboltot üzemeltető férfi például észrevette, hogy bizonyos körülmények fennállásakor a fejletlen technikának köszönhetően a sorsolást követő 5 percben a rendszer még engedi az általa gyorsan, a nyertes számokkal kitöltött szelvényt megvásárolni. Több ilyen szelvényt is legyártott, majd később két-három terminálról egy időben kezdte meg a nyereményigénylési procedúrát. Volt olyan is, hogy nyertes szelvényeket adott barátoknak, szomszédoknak, hogy váltsák be azokat helyette. Egészen 2006 végéig vitte sikerre módszerét, 28 millió yuant gyűjtve így be, akkor bukott le. Az eredmény: élethosszig tartó börtön.

 

Halálbüntetés

 

Még rosszabbul járt egy olyan közismert, milliárdos üzletember, akiket négy társával együtt vont kérdőre a bíróság, többek között illegális kaszinók üzemeltetéséért.

 

A korábban kormányközi kapcsolatokkal is rendelkező iparmágnás Liu Hant, öccsét, Liu Wei-t és három társát végezték ki múlt héten „maffia-típusú csoport szervezéséért”. Bűnlajstromukon szerepeltek gyilkosságok, támadások, fegyvercsempészet, lopás és sikkasztás, valamint illegális kaszinók üzemeltetése is.

 

Az üzletember jól ismert figurája volt a kínai közéletnek és üzleti életnek. Felelősségre vonása a kínai elnök, Xi Jinping korrupcióellenes intézkedéseinek köszönhető, mely az utóbbi időkben számos nagynevű politikus, és üzletembert letartóztatását eredményezte.

 

Vagyona mintegy 6 millió dollárra rúgott, mely villamosenergiai, pénzügyi , bányászati forrásokból, valamint a világ számos országában, köztük Amerikában és Ausztráliában befektetett ingatlanokból és értékpapírokból állt.

 

Még  a társadalmi szerepvállalásban is elöl járt, Szecsuán tartományban ugyanis egész iskolakomplexumot hozott létre általános iskolás gyerekek számára, mely azon ritka építmények közé tartozott, ami ellenállt a 2008-as, igen erős földrengésnek.

 

Mindez nem hatotta meg a kínai törvényszéket, hétfőn mind az öt embert kivégezték.