Kajak-kenu Eb - További négy magyar hajó a döntőben

2013-06-14
Ezer méteren a kajakos Dombvári Bence, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus és a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó, valamint 500 méteren a női kajaknégyes is kiharcolta pénteken délelőtt a döntőbe jutást, s ez azt jelenti, hogy szombaton délelőtt mind a nyolc számban lesz magyar hajó a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

 

A nyitónap délelőttjének előfutamai során az első három között kellett zárni az egyenes ági fináléba kerüléshez. A G4S Honvéd fiatal, 20 esztendős lapátforgatója, Dombvári remekül hajrázott, s másodikként célba érve biztosította a helyét a legjobbak között, míg a másik három egység egyformán futamgyőzelemmel spórolta meg magának a délutáni középfutamot.

A Kárász Anna, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa összeállítású női kajakos kvartett szinte szárnyalt, több mint egy hajóhosszal verte a riválisokat, azaz a mindössze 21 éves Kárászt nem nyomasztotta a nagy feladat, hogy összesen nyolc olimpiai bajnoki cím előtt kellett vezérevezősként irányítania a hajót. Magyarország ötkarikás címvédő ebben a számban, de a Londonban aranyérmes egység átalakult, mivel sem Szabó Gabriella, sem Fazekas-Zur Krisztina nem ért el olyan eredményt a válogatóversenyen, hogy kiharcolja a jogot az Eb-csapatba és a hajóba kerülésre. A helyükre Kárász és Douchev-Janics került.

A párosoknál a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros, amely közvetlenül a májusi, szegedi Világkupa-verseny előtt ült össze, majd meglepetésre meg is nyerte a Maty-éri viadalt, most is remek második 500 métert produkálva győzött előfutamában, az ötkarikás címvédő Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakkettes pedig szoros csatában bizonyult a legjobbnak, így a többiekhez hasonlóan készülhet a szombat délelőtti éremcsatára. 

Pénteken délelőtt - korábban - még Vajda Attila (C-1, 1000 m) harcolta ki a döntőbe jutást, női K-1-ben és K-2-ben, illetve férfi C-4-ben pedig csak finálét rendeznek az egy kilométeres távon, így Medveczky Erika, a Szilvásy Nóra, Szabó Petra páros és a Varga Dávid, Viola Viktor, Kiss Tamás, Sarudi Pál alkotta kvartett nem volt érdekelt a nyitónap első felében.

 

A további program:

később:

500 m-es és férfi K-4 1000 m-es előfutamok 14.05

500 m-es és férfi K-4 1000 m-es középfutamok 18.00 

 

szombat:

 

1000 m-es és női K-4 500 m-es döntők 10.05

200 m-es előfutamok 14.05

200 m-es középfutamok 15.45 

 

vasárnap:

 

500 m-es és férfi K-4 1000 m-es döntők 9.40

200 m-es döntők 12.40

5000 m-es döntők 16.10

 

Forrás: MTI

Címkék: kajak-kenu,