Július 1-től börtönbüntetés jár a tiltott szerencsejátékra való felhívásért

2015-06-18
A köztársasági elnök tegnap aláírta a büntetőjogi törvény módosítási javaslatát, így július 1-től érvénybe lépnek a szerencsejátékokat is érintő változások.

 

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága június 4-én nyújtotta be azt a jogszabálymódosítási javaslatot, mely a tiltott szerencsejátékot szervezőkkel és az ahhoz eszközt vagy helyiséget biztosítókkal azonos mértékben – három évig terjedő szabadságvesztéssel - javasolja büntetni azt, aki tiltott szerencsejátékban való részvételre nagy nyilvánosság előtt felhív.

 

Staudt Gábor, a testület jobbikos tagja és Bárándy Gergely, a bizottság szocialista alelnöke egyaránt magasnak ítélte a büntetési tételt, bírálva, hogy a kiegészítő tevékenységet jelentő hirdetés büntetése megegyezne az elkövetésért kiszabhatóval. Bárándy Gergely azt kezdeményezte, hogy ezt legfeljebb egy évvel sújtsák, javaslatát azonban a bizottság kormánypárti többsége elutasította. 

 

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a bűncselekmény szándékosságára hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy a három év a kiszabható maximális tétel, vagyis a bíró mérlegelheti, hogy ennél kevesebbet határozzon meg.

 

A Btk. 360. §-a helyébe tehát július 1-től a következő rendelkezés lép: 

„360. § Aki a) tiltott szerencsejátékot rendszeresen szervez, b) tiltott szerencsejáték rendszeres szervezéséhez helyiséget vagy eszközt bocsát rendelkezésre, vagy c) tiltott szerencsejátékban való részvételre nagy nyilvánosság előtt felhív, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

 

Az indoklás szerint, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben igen elszaporodott a tiltott szerencsejátékban való részvételre vonatkozó ajánlatok hírközlő eszközök útján történő közzététele, amely tevékenység a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény 1. § (5) bekezdése alapján adóhatósági engedély hiányában ugyancsak tilalmazott, indokolt a tiltott szerencsejáték elterjedésének megakadályozása eszközeként az ilyen tevékenységet is büntetőjogilag szankcionálni. A felhívás a szervezéshez képest egy kiegészítő jellegű tevékenység, a javaslat ezt a bűnsegédi magatartást sui generis elkövetési magatartásként rendelné büntetni. A tilalmazást nem indokolt kizárólag az interneten való közzététel esetére szűkíteni, hiszen egyéb tiltott szerencsejáték esetében is társadalomra veszélyes az a magatartás, amely révén valaki pl. illegális játéktermek látogatására buzdít. A Btk. 459. § 22. pontja értelmében nagy nyilvánosságon a bűncselekménynek a sajtótermék, médiaszolgáltatás, sokszorosítás vagy elektronikus hírközlő hálózaton való közzététel útján történő elkövetését is érteni kell.