Jövőre indulhat a görög számlalottó

2014-12-08
Görögország is fontolgatja az számla lottó bevezetését, amitől az áfabevételek növekedését várja, az adóelkerülés ugyanis szakértők szerint nagyban hozzájárult a görögországi válság kialakulásához.

  

A görög kormány az EU-hoz és az IMF-hez múlt héten küldött javaslati listában szerepelteti az ÁFA lottó javaslatát, amivel a Görögországban szinte népbetegségnek számító adóelkerülést próbálja megelőzni, és egyben a jövő évi  költségvetési hiányt csökkenteni. A beadvány nem megy bele a lottó működésének részleteibe, és indoklásként annyit közöl, hogy hasonló módszer Portugáliában, Máltán és Szlovákiában sikeresen működik.

 

A Kathimerini görög napilap szerint a lottó úgy működne, hogy az áfát is tartalmazó számla egyedi azonosítóját SMS-ben elküldve lehetne részt venni sorsoláson. 

 

Görögországban megszokott gyakorlat, hogy az emberek beleegyeznek, hogy a szolgáltató vagy az üzlet kedvezményt ad nekik az áru értékéből cserébe azért, hogy nem kérik el a 23%-os áfát tartalmazó számlát.

 

A görög korány számításai szerint a számlalottó a számlaadás szigorúbb ellenőrzésével kombinálva éves szinten legalább 500 millió euró  plusz bevételt hozhat, és nagyon fontos fegyvernek nevezte a csalások visszaszorítása és a helyes vásárlói magatartás előmozdítására.

 

A széles körben elterjedt adóelkerülés az egyik kormánytag szerint éves szinten 15 milliárd euró kárt okoz az országnak, és nagyrészben hozzájárult az ország adósságválságának kialakulásához. A válság a sokak által megszenvedett rendkívüli takarékossági intézkedésekhez vezetett, ami a kiadások csökkentésével és jelentős elbocsátásokkal járt. 

 

Mindenesetre nem keresgélnek rossz helyen a görög elöljárók; a görög emberek a legszorgalmasabb szerencsejátékosok Európában, az ország monopolhelyzetben lévő szerencsejáték cége, az OPAP  bevételeit megvizsgálva kitűnik, hogy az egyik legnagyobb ilyen profilú cég a kontinensen.

 

Portugáliában áprilisban indult a televízióban is közvetített „Szerencseszámla” nevű sorsolásos játék, aminek keretében minden héten egy Audi A4-es gépkocsi talál gazdára minden héten. A vásárlók automatikusan sorsjegyet kapnak minden elköltött 10 euró után, ha a saját adószámukkal ellátott számlát kérnek.

 

Magyarországon még a Gyurcsány kormány idején volt egy tiszavirág életű hasonló próbálkozás, ám hamar kifulladt a kezdeményezés, aminek az okairól sajnos keveset tudni.

 

Címkék: lottó,