Jót tett a privatizáció a görög lottótársaságnak

2015-04-03
Az OPAP görög szerencsejáték vállalat több területen is „erős emelkedő trendet” volt képes mutatni 2014-ben, a cég privatizációjának első teljes évében.

 

A korábban teljesen állami tulajdonban lévő görög szerencsejáték monopólium, az OPAP privatizációja 2013 októberében zárult le. A tranzakció során a vállalat kisebbségi, 33 százalékos tulajdonrésze az Emma Delta nevű, 66,7 százalékban cseh, 33,3 százalékban görög magántulajdonban lévő befektetési alap tulajdonában került.

Az Emma Delta 622 millió eurót készpénzben fizetett ki, a következő tíz évben pedig még évi 3 millió eurót fizet a tulajdonrészért. Az akvizícióval az Emma Delta egyrészt 13 szerencsejáték exkluzív értékesítési jogát szerezte meg 2030-ig, másrészt 10 éves időtartamra megkapta az ország 35 ezer VLT típusú nyerőgépének üzemeltetési jogát.

 

A privatizációt követően, a 2014-es pénzügyi évben az OPAP 4,3 milliárd eurós bevételt ért el, mely 14,8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A tiszta játékbevétel 12,9 százalékkal, 1,2 milliárd euróról 1,4 milliárd euróra, a vállalat EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye) pedig 56,3 százalékkal 346,5 millió euróra nőtt. 

A nettó profit a 2013. évi 141,1 millió euróhoz képest a tavalyi évben 38,2 százalékkal, 195 millió euróra emelkedett; a tiszta játékbevételen lévő haszonkulcs pedig 11,6 százalékról 14,2 százalékra nőtt.

 

Az OPAP eredményén különösen sokat lendített az utolsó negyedévi teljesítménye, mely során bevétele 19,5 százalékkal, 1,3 milliárd euróra emelkedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Ebben, a december 31-ig tartó háromhavi periódusban a tiszta játékbevétel 20,5 százalékkal, 415,9 millió euróra, az EBITDA pedig 125,6%-kal, 107,4 millió euróra nőtt. Ezek mellett az igen jónak számító értékek mellett a cég nettó profitja is hatásos mértékben, 158,5 százalékkal több lett, és elérte a 76 millió eurót.

 

“Az OPAP privatizációjának első teljes évében – melyben jelentős szerkezetátalakítást és fejlesztést hajtottunk végre – pénzügyi eredményünk minden mérőszáma erős, emelkedő trendet mutat, mely demonstrálja elkötelezettségünket afelé, hogy kézzelfogható értékeket biztosítsunk minden részvényesünk számára.” – kommentálta az eredményről szóló hírt Kamil Ziegler, az OPAP elnök-vezérigazgatója. „A javulás új, megfiatalított termékkínálatunknak, a vállalat minden szegmentésben végrehajtott költségoptimalizálásnak és munkatársaink jelentős erőfeszítéseinek köszönhető. Fontos kihangsúlyozni, hogy a vállalat a most elért növekedéssel jelentősen több bevételt biztosít a görög állam számára is, mellyel az OPAP a legnagyobb görög adófizetővé vált.”

Ziegler szerint a 2015-ös év kihívásokkal teli, izgalmas év lesz a vállalat életében, és reményeit fejezte ki, hogy mind termékfejlesztésben, mind pénzügyileg folytatni tudják az elkezdett irányt.

 
Címkék: piaci információ,