Jól tartják a kormányt a brit lottózók

2013-05-23
A brit kormány 1 milliárd font értékű „lottószelvényen” csücsül a National Lottery brit nemzeti lottótársaság elmúlt évekbeli teljesítményének jóvoltából.

 

A lottójátékokból származó adóbevétel – az állam kapja meg a lottóeladásokból származó bevétel 12 százalékát – 7 százalékkal emelkedett 2012-ben, így a brit államkincstár 817 millió fonttal gazdagodott. Ezzel a rátával 2015-re a kormány 1 milliárd fontot fog kapni a társaságtól.

„2007 óta az államkincstárba befizetett lottóadó 42 százalékkal nőtt, az elmúlt pár évben pedig minden alkalommal rekordot döntött a nemzeti lottótársaság által befizetett összeg.” - jegyezte meg a GBGC szerencsejátékipari piackutató cég igazgatója Lorien Pilling.

 

A brit lottótársaság által befizetett adó (millió GBP) 

 

A Camelot brit nemzeti lottótársaság online eladása ugyan 43 százalékkal, 7,4 millió fontra nőtt (a regisztrált játékosok száma jelenleg 40 ezer), az offline értékesítés már nem teljesített ilyen jól a 2012-es évben. A társaság által a napokban nyilvánosságra hozott éves jelentés szerint a lottószelvények és kaparós sorsjegyek eladása 3,5 százalékkal, 629 millió fontra csökkent tavaly.

A Lotto nevű játék - mely a forgalom 46 százalékáért felelős – eladásai is csökkentek. 2012-ben 290,6 millió font bevételt ért el, mely 10 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben. 

Az Euromillions és az Euromillions Plus kombinált bevétele ezzel szemben 3,3 százalékkal, 150,68 millió fontra nőtt az előző évhez képest. A kaparós sorsjegyek eladása is nőt, mégpedig 3,2 százalékkal, 140 millió fontra.

 

A fentiek miatt az év elején a brit lottótársaság lényeges változtatásokat jelentett be a szelvények árával és a nyereményekkel kapcsolatban. A Lotto játék árát 2013 őszétől duplájára emelik, az eddigi 1 font helyett 2-be fog kerülni. Ez az első áremelés 1994 óta, mióta a játék elindult – és igencsak nagy felháborodást keltett a játékosok körében.  Az áremeléssel párhuzamosan a három szám eltalálásáért járó nyeremény is emelkedni fog, mégpedig 10-ről 25 fontra. A Camelot ígérete szerint a Lotto jackpotja is emelkedni fog  - szombatonként körülbelül 5, szerdánként 2,5 millió fontra. A Lotto jackpotjai az utóbbi időben egyre csökkentek, mivel a játékosok egyre inkább átpártoltak a jóval nagyobb nyereményekkel kecsegtető Euromillions lottóra. 

 

A lottótársaságok egyébként globálisan is nagyon jól teljesítettek az utóbbi pár évben, pláne az adott gazdasági helyzethez és a törékeny vásárlói bizalomhoz képest. 2012-ben a globális lottópiac 122 milliárd dollár bevételt ért el, és a GBGC előrejelzései szerint 2017-re eléri a 150 milliárd dollárt.

 

 Globális lottóbevétel (milliárd USD)

 

Ebbe a trendbe illeszkedik a magyar Szerencsejáték Zrt eredménye is: tavaly 213 milliárd forint árbevételt ért el, a forgalom 17,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A költségvetés – az osztalékfizetés nélkül – 60,9 milliárd forintos bevételre tett szert, 15,7 százalékkal többre, mint 2011-ben.