Jól megkérik a kaszinóliszenszek árát New Yorkban

2014-04-03
Ha valaki New York államban akar kaszinót üzemeltetni, jó, ha egészséges méretű bankszámlával rendelkezik, ugyanis az ottani szerencsejáték hatóság hétfőn közzétett liszenszfeltételei még azokat a nagypénzű szolgáltatókat is elriaszthatják, akik eddig érdeklődtek a lehetőség iránt.

 

A hatóság honlapján közzétett jelentkezési lap szerint az érdeklődőknek 1 millió dollárt kell fizetniük csak azért, hogy egyáltalán jelentkezhessenek a most kiadásra kerülő négy liszensz egyikéért. Ez a díj nem visszatérítendő – tehát azok a jelentkezők is búcsút inthetnek neki, akiket végül elutasítanak.

És ez csak a kezdete az igencsak költséges folyamatnak. Azoknak a szolgáltatónak ugyanis, akiket végül kiválasztanak, akár 70 millió dollárt is fizetniük kell a liszenszért (az eredményhirdetést követő 30 napon belül) – hogy aztán több százmillió dollárért felépíthessék a kaszinó épületét.

Ez persze nem fogja visszatartani a szolgáltatókat a próbálkozástól. A korábbi hírek szerint már több, mint egy tucat különböző vállalat fejezte ki érdeklődését azzal kapcsolatban, hogy kaszinót építene az államban, és még ha végül többen elbátortalanodnak is, bizonyára nagy verseny lesz a június 30-i határidő lezárultáig.

 

New York állam lakossága tavaly novemberben szavazott igennel arra az alkotmánymódosító javaslatra, mely hét Las Vegasi stílusú kaszinókomplexum építését teszi lehetővé az államban. A kaszinók az állam három északi területén (Catskills, Capital Region és a Southern Tier) épülhetnek majd fel. New York Cityben és külvárosaiban legalább hét évig még nem épülhetnek kaszinók, és egyik kaszinó sem lehet annak az öt játékteremnek a közelében, melyeket az indián törzsek üzemeltetnek.

 

A legnagyobb verseny várhatóan a Catskills környéki liszenszért fog folyni. A korábban népszerű üdülőhely esik ugyanis a legközelebb New York City-hez azon területek közül, ahol liszenszet osztanak. Ennek a területnek már kiépített infrastruktúrája van a várhatóan illetve remélhetően nagytömegű látogató kiszolgálására, akik a gyönyörű hegyi környezetben akarják majd élvezni a szerencsejátékokat. 

 

Catskills

 

Ilyen erős versenyhelyzetben az állam szabályozó hatósága kemény döntéshozatalra kényszerül majd a győztes kiválasztásakor. Az értékelésnél fő kritériumként azt vizsgálják majd, hogy a kaszinó mekkora gazdasági fejlődést jelentene a helyi közösség számára. Ugyanúgy, ahogy a szomszédos Massachusetts államban, a leendő üzemeltetőknek itt is bizonyítaniuk kell, hogy rendelkeznek a közösség támogatásával. A döntéshozók a kaszinók helyi hatását és a fejlesztő foglalkoztatási terveit is figyelembe veszik a pályázatok elbírálásakor.

 

Az, hogy pontosan mennyibe fog kerülni a liszensz és a kaszinó megépítése nagyban függ a helyszíntől. New York nyugati részén 20 millió, Orange  vagy Dutchess megyében pedig 70 millió dollárról indul a liszensz díja. Érdekes módon még az egyes régiókon belül is igen nagy a szórás: például egy a Catskillstől északabbra fekvő területen már 35 millió dollárért is megszerezhető egy engedély, ami fele annyi, mint amennyit egy Orange vagy Dutches területén lévőért kérnek.

 

A szerencsejáték felügyelet azt is jelezte, hogy minden körzetben meg fog határozni egy minimális beruházási összeget, melyet a vállalatoknak teljesíteniük kell, ám ezek nagysága csak az ajánlattevők részére áprilisban megrendezésre kerülő konferenciát követően derülnek ki.

 

A kaszinókat a liszensz odaítélését követően 2 éven belül kell megépíteni, aminek persze a közeli Atlantic City egyáltalán nem örül. Az USA jobb napokat is látott kaszinó fellegvára az utóbbi időben egyre nehezebb helyzetben volt a mindinkább élesedő regionális verseny miatt, és úgy érzik, hogy a New York-i kaszinók majd végképp beteszik a kaput. „New York City az Atlantic City-beli szerencsejáték piac egyik legnagyobb táplálója. Ezzel a döntéssel komolyan megkérdőjeleződik Atlantic City hosszútávú életképessége.” – vélekedik Chad Mollman elemző.

 
Címkék: kaszinó,