Jelentkezett a $1,5 milliárdos Powerball jackpot egyik nyertese

2016-01-16
Egy Tennessee állambeli kisvárosban élő házaspár az egyike annak a három szerencsés nyertesnek, akik megnyerték a Powerball lottó világrekord méretű jackpotját – nem tervezik, hogy abbahagyják a munkát, és nem is vesznek új házat!

 

John és Lisa Robinson lányukkal Tiffany-val, és kutyájukkal Abby-vel jelentek meg pénteken a Tennessee Lottótársaságnál, ahol a nyereményt reprezentáló óriási, 528,8 millió dolláros csekk átvétele után sajtótájékoztatót tartottak. 

 

Úgy döntöttek, hogy egyösszegben veszik fel a nyereményt, így adózás előtt valamivel több, mint 327 millió dollárt, azaz 94,5 milliárd forintot utalnak át a számlájukra. (Ha 30 éves évjáradékként kérték volna, összesen 533 millió dollárt kaptak volna.) Technikailag ez úgy fog történni, hogy most azonnal kapnak pár millió dollárt, a többit pedig körülbelül 10 nap múlva utalják át az általuk megadott bankszámlaszámra.  

 

 

A sajtótájékoztatón John Robinson elmesélte, hogy az utolsó pillanatban vette meg a szelvényt, munkából hazafelé, körülbelül három órával a sorsolás előtt – a kocsiból felhívta a feleségét, ő emlékeztette rá, hogy ne felejtse el megvenni a szelvényeket. „Nem igazán volt kedvem megállni, de aztán azt mondtam magamban, ’Oké, megállok.’” – mesélte. „Hazajöttem, és nem éreztem valami jól magam, úgyhogy odaadtam a szelvényeket a feleségemnek, és lefeküdtem.”

 

Mikor elérkezett a sorsolás pillanata, Lisa Robinson leírta a számokat, aztán ellenőrizte a négy szelvényen lévőkkel – és az egyik szelvényen lévőkkel első látásra egyezett. „Újra megnéztem. Mind egyezett. Ismét megnéztem, aztán lerohantam a hallba, és azt mondtam a kanapén szundikáló férjemnek: „John, meg kell nézned ezeket a számokat!” – idézte fel a szerda estét Mrs Robinson.

 

John Robinson négyszer is ellenőrizte a számokat, aztán azt mondta a nejének, hogy csak akkor hiszi el, hogy nyertek, ha a lottótársaság emberei hivatalosan megerősítik, hogy a nyertes szelvényt ott vették, Munfordban, ahol ők. Csütörtök reggel a lottótársaság hivatalosan bejelentette, hogy a Tennessee-ben vették az egyik nyertes szelvényt – és a bolt tulajdonosa 25 ezer dollárt bónuszt kap ezért.

 

 

Tennessee állam jogszabályai szerint a lottónyertesek nem maradhatnak anonimek, így a lottótársaságnál a nyeremény hivatalos átadását követően sajtótájékoztatót szerveztek. Lisa Robinson, aki egy bőrgyógyász mellett dolgozik felhívta a főnökét, hogy pénteken emiatt nem tud bemenni dolgozni, de egyébként sem ő, sem a férje nem tervezi, hogy felmond a munkahelyén. „Nem tudom elképzelni, hogy csak leülök, és többé nem csinálok semmit.” – mondja John Robinson.

 

A szerencsés pár még annyit mondott a terveiről, hogy először is lányuk tanulmányi hitelét, a házon lévő hitelt és egyéb tartozásaikat fogják belőle visszafizetni, aztán a családtagoknak is adnak a nyereményből. „Még nem igazán ülepedett le ez az egész bennünk.” – ismerte be John, hozzátéve, hogy azért egy „kissé idegesek” is emiatt az óriási összeg miatt. Nem tervezik, hogy óriási költekezésbe kezdenek, és jelenlegi, egyemeletes házukból sem szeretnének kiköltözni. „A nagy házak szépek” – mondják. „De ki is kell takarítani őket.” (Nem mintha ebből az összegből nem tellene egy takarítónőre…)

 

Jótékonysági célokra is szentelnek az összegből, úgy tervezik, hogy egy gyermekkórházat és a templomukat fogják támogatni. Lányuk, Tiffanny elmondta, hogy szeretne egy lovat. „Az első gondolatom az volt, hogy mindig is akartam egy lovat. Most venni fogok egyet. Apu úgyis mindig azt mondogatta: ’Majd, ha nyerek a lottón.’”

 

 

A szerdán későn este (magyar idő szerint csütörtök hajnalban) kihúzott Powerball lottó nyereménye másfélmilliárd dollár (438 milliárd forint) volt, a nyertes számok: 4, 8, 19, 27, 34 +  10.  Ez történelem eddigi legnagyobb lottónyereménye, összege november óta hízott. Az első jelentések szerint egyetlen nyertes szelvényt találtak, melyet a Chino Hillsben, Los Angeles környékén vásároltak, később azonban Tennessee-ben és Floridában is találtak egy-egy telitalálatost. 

A kaliforniai és a floridai nyertesek még nem jelentkeztek nyereményükért. Kaliforniában, ha egy éven belül nem jelentkeznek a nyereményért, automatikusan az állami iskolák kapják meg. Floridában hat hónapja van a nyertesnek, hogy jelentkezzen a lottótársaságnál, ha addig nem teszi meg, a nyeremény 80 százalékát oktatási célokra fordítják, 20 százaléka pedig a jövőbeli lottónyeremény alapba kerül. 

 

A házaspár az Ellen showban is mesélt élményeiről: