Jelentkezett a 127 milliárdos lottónyeremény gazdája

2017-03-15
Minden idők 10. legnagyobb, 435 millió dolláros jackpotjának tulajdonosa hétfőn vette át nyereményét.

 

Eddig annyit tudtunk, hogy a 2017. február 22-i, 435,3 millió dolláros (127 milliárd forintos) Powerball sorsolás egyetlen nyertes szelvényét az Indiana állambeli Lafayette-ben vásárolták, a sorsolás napján. A szerencsét hozó számok a 10-13-28-52-61 és a 2 voltak.

 

Ez a 435,3 milliós jackpot volt a Powerball történelmének hetedik, és egyben minden idők 10. legnagyobb lottónyereménye. Ez az összeg a 30 éves évjáradékként történő kifizetés esetén érvényes, miután azonban a nyertes az egyösszegű kifizetést választotta adózás előtt 263,5 millió dollárt (77 milliárd forintot) utalnak át a bankszámlájára, melyből az adók levonása után úgy 189 millió dollár (55 milliárd forint) marad.

 

A nyertes jogi képiselője a nyeremény átadásán

 

Érdekes egyébként, hogy Indiana állam vezet a Powerball jackpot-nyertesek listáján, eddig összesen 39 főnyereményt sikerült megkaparintaniuk az itt élőknek. A mostani nyertes úgy döntött – és erre az állam szabályai lehetőséget adnak számára -, hogy nem fedi fel a kilétét, így egy jogi képviselő, Jennifer Dzwonar vette fel a nevében a nyereményt. A szerencsés nyertesről annyit tudunk róla, hogy a középkorú férfi a Purdue Egyetem diákja volt, úgy 10 éve él Indianában, és jelenleg egy gyártó üzemben dolgozik Lafayette-ben.

 

A férfi csak időnként szokott lottót venni, jellemzően a munkába menet, és aznap, a sorsolás napján, 10 dollárért vett öt szelvényt, mindegyiket gépi számokkal. Másnap kora reggel, miután letudta a műszakját a gyárban, hazament, és megnézte a nyerőszámokat a lottótársaság weboldalán. Mikor látta, hogy az egyetlen telitalálatos szelvényt Indiana államban vették, lement az autójához, és megkereste a szelvényeit.

“Emlékezett, hogy a Powerball a 2-es volt, és az egyik szelvényen eltalálta a 2-est.” – mesélte Dzwonar. “Úgyhogy ismét ellenőrizte a számokat online, aztán újra és újra megnézte a szelvényét, és rájött, hogy nyert. Persze, nem tudott elaludni. Később megpróbálta felhívni a testvérét, de nem vette fel a telefont. Akkor hívta az édesapját, aki elkezdett vele viccelődni. ’Azt hittem, azért hívsz, mert nyertél a lottón.’, mire a fia azt válaszolta ’Lehet, hogy tényleg!’”

  

A nyertes az összegből többek közt a családja taníttatását szeretné finanszírozni, egy részét pedig jótékonysági szervezeteknek adományozza. „Nagyon családközpontú, közel áll a testvéreihez és szüleihez.” – nyilatkozta a képviselője. „A pénz egy részét a családjának adja, hogy segítsen nekik a tanulmányaikat finanszírozni, és talán ő is szerez még egy diplomát. Eltökélt, hogy jótékony célokra is fordít az összegből, de még nem döntötte el, hogy milyen szervezetet támogat. Izgatottan várja, hogy utazhasson, szeretne venni egy új autót, és egy házat. Jelenleg úgy tervezi, hogy Indianában marad.”

Dzwonar azt mondja, a nyertes még nem tudja, hogy megtartja-e az állását, vagy sem. „Tudjuk, hogy sok pletyka kering Lafayette-ben. Sokat gondolkozott ezen, és úgy gondolja, hogy lehet, hogy valaki másnak nagyobb szüksége lehet erre az állásra, mint neki.”

 
 

Mi az a Powerball lottó?

 

A Powerball az USA, de talán az egész világ legnépszerűbb lottójátéka, ami nem véletlen: rendre ez a játék kínálja a legnagyobb jackpotokat. A hetente kétszer – szerdán és szombaton - sorsolt Powerball hasonlít a magyar Ötöslottóhoz, annyi különbséggel, hogy itt a főszámok mellett egy plusz számot is meg kell jelölniük a játékosoknak. Az öt főszámot 69, a Power Ball-nak nevezett pluszszámot pedig 26 szám közül kell kiválasztani. A telitalálathoz, tehát a jackpothoz mind az 5+1 számot el kell találni, de ezen kívül még nyolc alacsonyabb nyerőosztály is van (a legkisebb nyereményhez elég csak az 1 plusz számot helyesen megtippelni).

 

Mivel egy-egy sorsolásra rengeteg szelvényt értékesítenek, a játék jackpotja a Magyarországon ismert lottókhoz képest hatalmas ugrásokkal nő, és egyre elképesztőbb magasságokba jut. Jelenleg a nyeremény 123 millió dollár, azaz több mint 36 milliárd forint.

 

Hogyan lehet játszani?

 

A játékban természetesen nem csak amerikai állampolgárok vehetnek részt, és szerencsére nem kell az Államokba se kiutazni ahhoz, ha valaki meg szeretné kísérteni a szerencséjét. Ma már több olyan online lottózó is létezik (theLotterLottosend), ahol egy kis felár ellenében bárki megveheti a szelvényét (a legtöbb helyen ráadásul olyan akciókat, illetve üdvözlő bónuszokat is ki lehet fogni, hogy a játékos visszakapja a szelvény teljes árát.), de arra is van lehetőség, hogy a kihúzott számokra szelvény nélkül fogadjunk.  

 

Powerball szelvény vásárlása a TheLotter oldalán

Powerball számokra fogadás a Lottoland oldalán

Powerball szelvény vásárlása a Lottosend oldalán