Játékgépek: szüneteltetés esetén is kell igazgatási szolgáltatási díjat fizetni

Nem mentesülnek 2012-re az igazgatási szolgáltatási díj megfizetése alól azok a játékgépesek, akik pénznyerő automatáikra korábban két évre kaptak engedélyt, de a játékadó megötszörözésére az üzemeltetés szüneteltetésével, vagy az üzemképtelenség bejelentésével válaszoltak.

Ez derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtó osztályának érdeklődésünkre megküldött tájékoztatójából.


Miután a pénznyerő automaták üzemeltetése után fizetendő játékadó havi összegét november 1-jétől 100 ezer forintról félmillióra emelték, több ezer szervező döntött úgy, hogy kivár az új szerencsejáték-törvény végrehajtási rendeletének megjelenéséig, illetve a szerver alapú gépekre vonatkozó engedélyek kiadásáig. Addig pedig ideiglenesen szünetelteti hagyományos játékgépeinek üzemeltetését. Ezt többféle jogcímen – például az üzemeltetés szüneteltetésével, vagy üzemképtelenség miatt – tették meg.


Igen ám, csakhogy a szüneteltetés vagy az üzemképtelenség bejelentésével, valamint az eljárás utáni illeték – ennek mértéke 2011-ben 2.200 forint, 2012-ben 3.000 forint – megfizetésével sem mentesülhetnek minden egyéb költség alól.


A hatályos törvényi előírások szerint ugyanis, azoknak a szervezőknek, akik korábban két évre kértek és kaptak engedélyt hagyományos játékgépeik üzemeltetéséhez, de az engedélyeiket jelenleg szüneteltetik, a második évre is meg kell fizetniük az igazgatási szolgáltatási díjat. A NAV sajtóosztályának közlése alapján a díj összege I. kategóriájú pénznyerő automaták esetén 125 ezer forint, II. kategóriájúaknál pedig 75 ezer forint. A fizetés határideje az első év 11. hónapjának vége, vagyis a 2012-es díj esetén 2011. november 30. volt akkor, ha a szervezőnek ebben az időpontban vagy a második év, azaz 2012 elején a pénznyerő automata engedélye szünetel.


A 2012-es évre vonatkozó igazgatási szolgáltatási díj megfizetése alól csak abban az esetben mentesülhetnek a szervezők, ha engedélyleadási szándékukról legkésőbb 2011. november 30-ig nyilatkoztak. Úgy látszik, erről sok játékgépes megfeledkezett, a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya ezért is hívta fel a jogszabályra honlapján is nyomatékosan a szervezők figyelmét.