Játékfüggőséget okoz a Pfizer Parkinson gyógyszere

2014-12-11
A gyógyszergyár peren kívül megállapodna azzal a 150 beteggel, akik Ausztráliában indítottak bírósági eljárást, mert a cég Parkinson gyógyszerétől szerencsejáték-függők lettek.

 

Több mint 150 beteg indított csoportos pert a Prizer gyógyszergyár ellen az ausztrál bíróságon még 2008-ban, mert állításuk szerint nem figyelmeztették őket arra, hogy a gyógyszer mellékhatásaként szerencsejáték- illetve szexfüggőség alakulhat ki náluk. A tárgyalás a jövő év elején kezdődött volna a bíróságon, azonban a hét elején a Pfizer megerősítette, hogy egyezséget ajánlott a betegeknek, melyről a bíróságnak még döntenie kell, hogy engedélyez-e. 

 

A betegek azt állítják, hogy bár azelőtt sosem voltak problémáik a szerencsejátékkal, miután elkezdték szedni a Cabaser nevű gyógyszert, több ezer dollárt játszottak el. A szer kiegyenlíti az agyban a jó érzést keltő, dopamin elnevezésű vegyület szintjét, melynek magas értéke a nagy kockázatvállalású viselkedéssel hozható összefüggésbe. 

 

A Cabasert egyébként nem csak a Parkinson-kór, hanem a nyugtalan láb szindróma kezelésére is használják, mikor a betegek kontrolálhatatlan és gyakran fájdalmas kényszeres lábmozgást tapasztalnak. 

 

A bírósági anyag szerint néhány beteg több százezer dollárt szerencsejátékozott el, és beteges szerencsejáték-függővé vált, miután elkezdte szedni a gyógyszert. Miután leálltak a pirulával, a függőség is megszűnt. Mások azt állították, hogy kényszeres szexuális viselkedés alakult ki náluk. „Valami olyasmit kezdtem el, amit azelőtt sosem csináltam… elkezdtem nyerőgépezni… szinte minden nap.” – vallotta a 63 éves Alan Burrows, aki több mint 300 ezer dollárt játszott el, míg szedte a gyógyszert. „Ha egyszer elkezdtem, egyszerűen nem tudtam leállni, míg volt pénzem. Kényszeres volt az egész, undorító.” A férfi, elmondása szerint, egyszerűen nem tudta, hogy mi történik vele. „Az egész mechanikus volt. Egyáltalán nem éreztem semmit. Egyáltalán nem aggódtam.”

 

A gyógyszer egyébként még most is kapható, azonban már rajta van a figyelmeztető üzenet, hogy mellékhatásként kényszeres magatartás alakulhat ki. Ha a bíróság engedélyezi a Prizer által ajánlott egyezséget, a perben résztvevő betegek pénzbeli kártérítést kapnak…

 

Címkék: játékfüggőség,