Japánban humorral hatnak a feldühödött szurkolókra

2013-06-13
A tokiói rendőr-főkapitányság csütörtökön kitüntette két munkatársát, aki azzal vívta ki az internetezők elismerését, hogy oszlatás helyett barátságos és humoros megjegyzésekkel teremtett rendet a szurkolók között egy focimeccs után.

 

Az interneten azóta DJ Police-ként emlegetett egyik kitüntetett a június 4-én Ausztrália ellen játszott, Japán világbajnoki részvételét biztossá tevő selejtezőmérkőzést követően vízágyúk és könnygáz bevetése helyett sárga lapot adott a láthatóan nemcsak a sportsikertől megrészegült tömegnek a japán főváros fiatalok által frekventált Sibuja negyedében. Egy rohamosztagos kisbusz tetejéről azt mondta a rendetlenkedőknek: "Tudjuk, hogy a rendőrök fenyegetőnek és ijesztőnek tűnnek számotokra, de mi is ugyanúgy érzünk (a meccsel kapcsolatban), mint ti. A csapattársaitok vagyunk!"

A rendőrök arra is emlékeztették a szurkolókat, hogy ők a japán válogatott tizenkettedik tagjai, márpedig a nemzeti csapat a szabályok betartásáról és jó magaviseletéről híres.

A tömeg tapssal és ujjongással reagált a rendőrök szavaira, amire DJ Police azt válaszolta: "Kedvesek vagytok, de még jobban örülnék, ha visszamennétek a járdára". A tömeg végül komolyabb rendbontás nélkül elvonult. 

Az eset után DJ Police-t méltató üzenetek és videók lepték el az internetet, és a szónokló rendőr valóságos mémmé vált Japánban.

Az Aszahi Simbun napilap korábban azt írta az esetről: a rendőrök végre emberi lényként tekintettek a szurkolókra, nem pedig megrendszabályozandó tömegként, ezt pedig láthatóan értékelték az emberek.

 

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,