Magyarország - Észak-Korea: Papírformát borítana a női labdarúgó-válogatott!

2018-02-28
A világ különböző női labdarúgó-válogatottjai felkészülési tornákon, barátságos meccseken lépnek pályára a következő napokban. A magyar hölgyek Cipruson szerepelnek, ahol majd rövid időn belül négy mérkőzést játszanak le. Az első ellenfél Észak-Korea válogatottja.

Jakabfi Zsaniék Észak-Koreával játszanak. Vagy fordítva?

Láttunk már borulni papírformát focimeccsen, de kisebb csoda lenne, ha Jakabfi Zsaniéknak sikerülne legyőzni Észak-Korea legjobbjait. Az ázsiai együttes győzelme 1.10-1.15 közötti szorzóval fizet a különböző fogadóirodáknál, ami jelzi a realitást. Viszont a labda gömbölyű...

Dopping és eltiltás

... a történet pedig kerek. Kezdjük ott, hogy a 2011-es női labdarúgó-vb-n Észak-Korea válogatottjának pár tagja lebukott doppinggal. Egészen pontosan öten (Jong Pok Sim, Hong Myong Hui, Ho Un Byol, Ri Un Hyang és Song Jong Sun) kerültek eltiltásra. Őket a FIFA rövidebb időre tiltotta el, de végül is mindegy volt, mert a válogatottra komoly büntetést szabott ki. Többek közt a 2015-ös vb-re sem kvalifikálhattak, kontinens-tornákon sem indulhattak, és ez érintette az utánpótlás csapatokat is. Kapott még a csapat egy 400 ezer dolláros büntetést is, de az eltiltás jobban fájt. Szóval van már egy olyan korosztály, amely bár játszott nemzetközi meccseket (nem sokat), de igazi tétre menő nemzetközi mérkőzéseket nem.

Észak-Korea helyettesíti Trinidad és Tobago válogatottját

Észak-Koreáról, vagyis a női válogatottról tudni kell, hogy elvileg nem indult volna a Cyprus Kupán, viszont Trinidad és Tobago válogatottja az utolsó utáni pillanatban lemondta a szereplést, így az ázsiai csapat amolyan beugróként vesz részt ezen az eseményen.

Furán hangzik, hogy a felkészülés kimaradt egy felkészülést szolgáló tornára, de azért abban biztosak lehetünk, hogy az észak-koreai együttes önmagához képest nem lesz csúcsformában. Az is biztos, hogy a válogatottnál valami megtörhetett, ez pedig az állandóság. Mert tény, hogy 1999-től 2011-ig minden vb-n részt vett, de a bannolás után a 2015-ös tornára nem kvalifikálhatott, a 2019-es világeseményre pedig már nem jutott ki. A selejtezők során Dél-Korea ellen ikszelt, viszont Dél-Koreának jobb volt a gólkülönbsége, így az Ászia Kupa (nyolc-csapatos) döntő tornájára sem sikerült kijutni.

Észak-Korea így már zsinórban a 2. vb-ről csúszik le, miközben előtte 1999-től mindegyiken ott volt. A 2011-es tornán már győzelme sem volt, miközben előtte azért egy-egy sikert mindig elkönyvelt.  (2011-már a doppinggal sem sikerült nyerni)

Van-e esélyünk?

Esély van, de azért nem véletlen, hogy az Észak-korai siker 1.12-vel fizet átlagban. Viszont az már közel sem biztos, hogy a pályán akkora különbség lesz a csapatok között, mint a szorzók mutatják. Ez az ázsiai csapat rendkívül stabil, de ez nagyjából igaz Japánra, Kínára, Dél-Koreára, szóval az egész ázsiai elitre női szinten. Rengeteget futnak, küzdenek, hajtanak, és rendkívül egységesek. Ugyanakkor gyakran szürke focit hoznak, itt nincs fölösleges cselezgetés, egyénieskedés, mindent alá kell rendelni a csapatérdeknek. Ezért is épül a sok passzra a játék, de minél több a passz, annál nagyobb a hibalehetőség.

Általában kevés-gólos meccseket játszik Észak-Korea, hisz nem lő sok gólt, kapni pedig még kevesebbet kap. Az utolsó öt fellépésén a gólok száma rendre 2.5 alatt maradt, utolsó négy mérkőzésén gólt sem kapott ez a válogatott. Megfiatalított csapat ellen játszanak Jakabfi Zsaniék, így a szorzókban azért kódolva van a két együttes múltja is. Inkább megérzés, mint biztos tipp, de valószínűleg nem lesz óriási különbség a két válogatott között. Aztán valljuk be, mi sem arról vagyunk híresek, hogy minden helyzetből gólt rúgunk, ráadásul Zeller hiányzik a keretből. Azt valószínűleg az ázsiaiak is tudják, hogy főleg Jakabfit kell kikapcsolni, és akkor nagy bajuk nem lehet.

A mi tippünk, hogy küzdelmes, mintsem látványos találkozó lesz, így a gólok száma 3.5 alatt marad majd. Erre az opcióra 1.72-es szorzót kapunk az unibet fogadóirodánál. A realitás egy nagyon szűk Észak-Korea-győzelem, de azért mi bízunk egy jó kis döntetlenben, ami lehet akár 0-0, akár 1-1.

Címkék: sportfogadás, tipp,