Itt a legújabb átverés: Facebook lottó

2014-05-26
Egy texasi nő egy már korábbról ismert lottós átverés áldozata lett, azonban újdonság volt az esetében, hogy a svindli egy Facebookos „barátján” keresztül érkezett hozzá, akit állítólagosan még maga Obama elnök is támogatott.

 

Kris White egy az ABC-nek adott interjúban elismerte, hogy nem lett volna szabad bedőlnie annak a Facebookos üzenetnek, mely szerint 250 ezer dollárt (55 millió forintot) nyert a "Facebook Powerball lottón". Elmondása szerint gyanúsnak kellett volna lennie, hogy a csalók által mutatott különböző dokumentumokban az Egyesült Államokat kisbetűvel írták, és a szöveg központozása sem volt helyes. 

 

Azonban mikor az illető a Facebookon egy olyan dokumentumot mutatott neki, melyen Barack Obama aláírása is látható volt, és melyen az állt, hogy "Ez a tényleges bizonyítéka annak, hogy Ön nyert 250 ezer dollárt", akkor elszálltak a kétségei.

 

"Szégyellem magam." - mondta White az interjúban. "Balek vagyok, az hiszem. Hittem nekik."

Hiszékenysége, és az a vágy, hogy megkaphassa a 250 ezer dolláros nyereményt, 750 dollárjába, közel 170 ezer forintjába került.

 

Az is elaltatta kétségeit, hogy a Facebook üzenetet, melyben az állt, hogy nyert, úgy tűnt, hogy egy kollégája küldte neki. A "barát" azt mondta White-nak, hogy a nyeremény felvételéhez lépjen kapcsolatba egy másik emberrel a Facebookon, akitől aztán megtudta, hogy a nyeremény átvétele előtt át kell utalnia 750 dollárt Dél-Afrikába a különböző adókra. Miután ez megtörtént, ígéretet kapott arra, hogy a pénzt hétfőn fogják átadni neki, ez persze aztán sosem következett be. Mikor később rákérdezett a kollégájánál, hogy mi a helyzet, ő semmit sem tudott az egészről.

 

White tehát az FBI által "előzetes díj csel" néven ismert átverés áldozata lett, mikor a csalók egy bizonyos összeg átutalásához kötik egy nagyobb értékű nyeremény, hitel vagy ajándék kifizetését. 

 

Korábbi cikkünkben már mi is felhívtuk a figyelmet arra, hogy nem szabad bedőlni az ilyen jellegű üzeneteknek, melyek eddig főleg e-mailben terjedtek, de ezek szerint mára már a közösségi hálót is elérték. Fontos, hogy soha, semmilyen körülmények között ne utaljunk semmilyen összeget egy állítólagos nyeremény átvétele előtt, hiszen egyik lottótársaság sem kér semmilyen befizetést, hiszen ha valamilyen adókötelezettség áll fenn, azt a nyereményből vonják le. 

 

Címkék: lottó,