Itt a Márciusi Őrület: $9,2 milliárd értékben fogadnak, leginkább illegálisan

2016-03-23
A várakozások szerint az amerikaiak idén 9,2 milliárd dollár értékben fognak fogadni a főiskolások kosárlabda bajnokságára, a March Madness-re – több, mint kétszer annyian mint a Super Bowlra!

 

USA szerte óriási népszerűségnek örvend a főiskolások kosárlabda bajnoksága, melyre minden évben rengetegen fogadnak is, köztük például Obama elnök is, akinek szelvényét a Fehér Ház is nyilvánosságra hozza évről évre. Obama idén a férfiaknál Kansas, a nőknél az UConn győzelmét várja.

 

 

 

Mind a 64 csapat eredményét szinte lehetetlen jól megtippelni, ennek esélye 1 a 9,2 trillióhoz (1 : 9.200.000.000.000.000.000). Két évvel ezelőtt Warren Buffet amerikai milliárdos és a Quzicken Loans vállalat 1 milliárd dollárt ajánlott fel annak, akinek ez mégis sikerül – de végül aztán senki sem kaparintotta meg az összeget.

 

A bajnokság lebonyolítói bizonyos sportszponzorációs szempontok szerint kiválasztott csapatok közül választanak minden évben. A 2012-2013-as szezonban például 347 férfi, és 345 női csapat reménykedett abban, hogy meghívást kapnak a bajnokságra, de csak 68 férfi és 64 női csapatnak sikerült az eredményeik alapján.

Amerika államait 4 régióra osztják, régiónként 16-18 csapattal, és ezek a régiók mérkőznek meg egymással. Nem sorsolásos módszerrel, hanem egy erősségi rangsor alapján minden régió legjobbja a másik régió legjobbjával, majd a másodikok, és így tovább.  

A legjobb négy mérkőzése a bajnokság fénypontja, ezeket a nagy érdeklődéssel kísért meccseket minden évben más nagyvárosban tartják, idén Houstonban. Ennek hatalmas gazdasági hatása is van, az elemzők úgy 300 millió dolláros bevételt jeleznek előre – a látogatók fejenként 2100 dollárt költenek ott tartózkodásuk során. A sorozat hirdetési joga 1,1 milliárd dollárt ér.

 

Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség (AGA) számításai szerint idén 9,2 milliárd dollár értékben érkeznek fogadások a sorozatra, ebben szerepelnek a Nevadában leadott hivatalos fogadások, valamint az offshore oldalakon és az illegális bukiknál leadott tétek is. 

A Szövetség várakozásai szerint a rajongók több mint 70 millió „brackets”-nek nevezett szelvényt fognak kitölteni – és ez több mint amennyi szavazatot bármelyik egyéni elnökjelölt kapott novemberben.

A Szövetség szakemberei körülbelül 262 millió dollárnyi legális fogadást várnak a nevadai fogadóirodákban.

 

“Az amerikaiak fogadási szenvedélye fűti a March Madness páratlan népszerűségét.”  - jelentette ki az AGA elnöke, Geoff Freeman. „A fogadás egyre növekvő számban mozgatja meg a sportrajongókat és az alkalmankénti nézőket egyaránt, és ez újabb bizonyíték arra, hogy a sportfogadás egy új nemzeti szabadidős tevékenységnek számít. Itt az ideje egy friss szemléletű, racionális megközelítésnek, mely tükrözi ezt a realitást.”

 

A tavalyi March Madness előtt a Szövetség kutatásai azt mutatták, hogy 40 millió amerikai állampolgár fog kitölteni szelvényt, átlagosan 29 dollár értékű tétet megtéve. Egy közelmúltban készült felmérés szerint a hivatali dolgozók közel 40 százaléka hanyagolja a munkáját nagy sportesemények miatt. Szakértők azt is kiszámolták, hogy a March Madness alatt a munkáltatók emiatt úgy 2 milliárd dollárt fognak bukni.

 
Címkék: sportfogadás,