Újra kinyithat a Flippermúzeum

2015-07-03
A bíróság hatályon kívül helyezte a NAV SZEF határozatát, így augusztus 5-én újranyit a Flippermúzeum - közölték a hírt a vállalkozás a Facebook oldalán.

 

A budapesti Flippermúzeum működését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szerencsejáték-felügyelete 2014 áprilisában és májusában ellenőrizte, és a hatóság szerint a berendezések nem feleltek meg a nyerőgépekre vonatkozó előírásoknak.

 

Az adóhivatal kifejtette: a múzeum 500 forintos belépőjegye a kiállított tárgyak megtekintésére szólt, a nyerőgépek használatáért további 2000 - 15 percenként 250 - forintot kellett fizetni. Ha valaki nem használta ki a 2 órás játékidőt, a fel nem használt, időarányos összeg visszajárt. Ez a díjképzés nem egyezik meg az interaktív múzeumokéval, miszerint a látogató a belépőjeggyel egyúttal megfizeti a múzeumban elhelyezett tárgyak használatát, azaz a különböző szolgáltatásokat (belépés, játék) nem külön-külön kell megfizetni - hívta fel a figyelmet a NAV.

 

A közigazgatási eljárásra a kötelező nyilvántartásba vételre vonatkozó jogszabály megsértése miatt került sor, a NAV ennek nyomán 2014. július 2-án hozott határozata miatt a Flippermúzeum a bírósághoz fordult. 

 

A bíróság a jogerős ítéletében helyt adott a Flippermúzeum keresetének, s hatályon kívül helyezte a NAV SZEF bírságoló határozatát, egyben új eljárásra kötelezte őket. A bírói határozat nem hagyta figyelmen kívül az intézmény muzeális jellegét; "lényege szerint a flippergépek nem minden esetben minősülnek - jogi értelemben - a szerencsejáték-törvény szerinti nyerőgépeknek, különösen muzeális kiállítóhelyi keretek közt bemutatott flipperek esetében ez főként nem egyértelmű". 

 
Címkék: nyerőgép,