Ismét itt az Epsom Derby!

2014-06-05
Mint 1780 óta minden évben, pénteken és szombaton idén is megrendezik ezt a nagyszabású fesztivált, mely az angolok szemében az év egyik kitüntetett ünnepe, a galopp világának pedig a legnagyobb presztízzsel rendelkező futama, ahol nem ritkán Erzsébet királynő is megjelenik.

 

A „Derby” megnevezés mára már világszerte a nagyszerű versenyek szinonimájává vált, azonban  az eredeti Derby az az Epsom Derby. (A verseny jelenlegi hivatalos elnevezése az aktuális szponzor miatt Investec Derby.)  Az Angliában csak The Derby-ként emlegetetett 2.423 méteres Group 1-es futamot – melyen csak hároméves telivérek indulhatnak - az Epsom Downs versenypályán rendezik. Ez a leggazdagabb és a legnagyobb presztízzsel rendelkező klasszikus verseny Angliában, és egyben a Hármas Korona középső ága  (az első a 2000 Guineas, a harmadik pedig a St. Leger). A Hármas Koronát az a ló nyeri, aki mindhárom futamon győzedelmeskedni tud – legutóbb ez 1970-ben sikerült, Nijinsky-nek. 

 

Erzsébet királynő láthatóan jól érezte magát a 2012-es Epsom Derbyn

 

A hölgyeké az elsőbbség…

 

A Derby Fesztivál pénteken kezdődik a Ladies Day-jel, azaz a Hölgyek Napjával, mely során többek közt két Group 3 futamot rendeznek számukra, a Princess Elizabeth Stakes-t, és a Diomed Stakes-t. A nap kiemelt futama, a Group 1 minősítésű Oaks, melyben a legjobb hároméves kancacsikókat szólítják rajtgépbe magyar idő szerint délután 5 órakor, ugyanazon az 1m4f távon, tehát 2.423 méteren, mint másnap a Derbyben. Jelenleg úgy tűnik, 17 induló lesz a futamon, melyet idén a múlt évben elhunyt legendás tréner, Sir Henry Cecil tiszteletére futnak.

Idén az Oaks favoritja címért két ló konkurál, a John Gosden által trenírozott Taghrooda és Aidan O’Brien tanítványa, Marvellous. Jelenleg épp Marvellous a favorit, ő 3.75 nyereményszorzóval fogadható; míg Taghroodára a legtöbb iroda most 4.00 – 4.55 körüli oddsot ajánl. Marvelloust egyébként csak azóta kezelik favoritként az irodák, miután május végén megnyerte az ír 1.000 Guineast; előtte a Pretty Polly Stakesben győztes Taghrooda vezette a listát. A favorit lét ugyanakkor nem sokat jelent, hiszen utoljára 2009-ben, Sariskának sikerült favoritként győznie ezen a futamon, a legutóbbi bajnokok 13.00 illetve 21.00 körüli oddsokat érkeztek, a tavalyi győztes, Talent is 21.00-es oddsszal volt fogadható a futam előtt.

Ha az outsiderek között keresgélünk, érdemes egy pillantást vetni Aidan O’Brien második vonalas neveltjére, Palace-ra (16.00), akinek ugyan gyengültek az esélyei, miután az ír 1.000 Guineasban csak ötödik lett, de Ryan Moore-ral a nyergében akár esélyes is lehet pénteken. 

Roger Varian lova, Anipa (16.00) legutóbb győzött a Cheshire Oaksban, és ugyan ez a futam jóval erősebb annál, de ez a ló egyike annak a pár indulónak, aki már futott és bizonyított ezen a távon, érdemes tehát odafigyelni rá.

 

 

Szombat a nagy nap…

 

A nagy napon, szombaton összesen 7 futamot rendeznek, ebből kettő a legmagasabb, Group 1-es szintű: a derbyvel megegyező távon, csak idősebb lovaknak rendezett Coronation Cup, melynek favoritja Cirrus Des Aigles; és természetesen maga a Derby. 

Az Epsom Derby a leghíresebb klasszikus versenyszám, és 1,37 millió fontos díjazásával egyben a leggazdagabb futam az Egyesült Királyságban. Jelen állapot szerint 17 ifjú hároméves titán vág neki majd a valamivel több, mint 2,4 kilométeres távnak. 

 

A futam abszolút favoritja Aidan O’Brien neveltje, Australia (2.25), akit a tréner fia, Joe O’Brien fog lovagolni. Australia szülei maguk is Epsom hősök voltak: apja, Galileo a Derby, anyja, Ouija Board pedig az Oaks bajnoka, így Australia pedigréje azt sejteti, hogy feküdni fog neki a pálya, O’Brien pedig úgy nyilatkozott róla, hogy ő a valaha volt legjobb lova – bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt minden évben elmondja az éppen aktuális háromévesével kapcsolatban  Australia négy futamon indult eddig, melyből kettőt nyert meg, legutóbb a 2.000 Guineasban harmadik lett.

Aidan és Joseph O’Brien volt az Epsom Derby történetének első apa/fiú bajnok párosa, és nem titkolt céljuk, hogy két év elteltével megismételjék Camelottal aratott sikerüket.

 

Aidan O’Brien idén Australián kívül Geoffrey Chaucer-t, Orchestrát és Kingfishert indítja a Derbyben. Geoffrey Chaucer jelenleg másodfavorit (9.00) miután harmadik lett a Derrinstown Derby Trial-ban, de Orchestra (17.00) az, aki érdemes lehet egy each-wayre, ha Ryan Morre kerül a hátára, mint legutóbbi futamán, a Chester Vase-ben, ahol nagyszerű győzelmet aratott. Nem mellesleg a 2013-as Derby győztes, Ruler of the World is egy Chester Vase-beli győzelemmel érkezett a Derbyre, és szintén Moore lovagolta.

 

Érdemes figyelni még Fascinating Rock-ra (15.00), aki zsinórban három futamot nyert, legutóbb a Derrinstowni derby felkészülő futamot. A Dante Stakes másodikja Arod (17.00), és harmadikja True Story (13.00) szintén figyelmet érdemel. Formájukat erősíti az a tény, hogy a Dante bajnoka, The Grey Gatsby múlt vasárnap megnyerte Franciaországban a Prix de Jockey Clubot. Kingston Hill (8.00), a Racing Post Trophy bajnoka is nagy reménység: annak ellenére, hogy a 2000 Guineas-ban leszerepelt, többre képes és akár meglepetést is okozhat. Ha nyer, duplán örülhetnek Epsomban, hiszen Kingston Hill ott látta meg a napvilágot!

 

Egyébként ha pusztán a számokat, azaz a statisztikák néznénk, a favoritot és másodfavoritot máris kihúzhatnánk a potenciális győztesek listájáról, hiszen egyikük sem végzett harmadik helynél előbb a legutóbbi futamán. Márpedig az utóbbi 10 év bajnokai úgy érkeztek ide, hogy legutóbbi futamokon az első két hely valamelyikét szerezték meg. De azért még ne temessük őket, hiszen Australia csak fejhossznyira maradt le a Guineasban, istállótársa pedig, ha nem szorul be simán végezhetett volna a második vagy akár az első helyen is a Derrinstownban…

Elmondható még, hogy az utóbbi tíz év győztesei a fogadási rangsor első öt helyéről érkeztek. A leghosszabb oddssza Ruler Of The Worldnek volt (8.00), és bár Treasure Beach (26.00) csak fejhosszal kapott ki, At First Sight (101.00) pedig jócskán lemaradt második volt, ez nem az a futam, ahol a statisztika szerint az outsiderekre érdemes tenni.

 

 

Derby statisztikák az utóbbi tíz év alapján

 

A győztes oddssza 8/13 (1.62) ás 7/1 (8.00) között volt (négy bajnok favorit volt)

A győztes a 3-14 rajthelyek valamelyikéről került ki (heten a 10 alatti bokszból indultak)

Minden győztes első vagy második helyen végzett az előző futamán (nyolcan győztek)

Minden győztes futott felkészítő futamot májusban

A győztesek 2-7 futamon indultak korábban, nyolc pedig 2-4 versenyen indult

Csak három győztes volt veretlen; négyet pedig csak a debütáló futamán győztek le

Minden győztes legalább a futamai 50%-át megnyerte

Kilencen kétévesen is versenyeztek (Ruler of the World az egyetlen kivétel), nyolcan közülük júliusnál nem korábban futották debütáló versenyüket

Nyolc győztes nyert már Group 3 vagy annál magasabb minősítésű futamot

 

A futamot magyar idő szerint szombat délután 5 órakor indítják, az interneten live stream segítségével követhető.