Ismét életre kelnek a nyerőgépek a Moulin Rouge-ban

2014-05-26
Nem a párizsiban, hanem a Las Vegasban lévő, történelmi jelentőségű névrokonáéban, ami annó az első integrált kaszinó-hotel volt Amerikában. A félkarúak csak nyolc órán keresztül csilingelnek majd újra – azért, hogy ne vesszen el a létesítmény szerencsejáték engedélye.

 

Nevada állam előírásai szerint a kaszinóknak minden két évben legalább nyolc órán keresztül üzemelniük kell ahhoz, hogy megtarthassák engedélyüket. Úgyhogy június 11-én egy tréleren 16 nyerőgépet gördítenek be a Moulin Rouge nagyrészt lerombolódott épületébe, és reggel 6-tól délután 2-ig ismét életre kell a híres-neves Bonanza Road-i épület – már ami megmaradt belőle. 

 

A Moulin Rouge 1955 májusában nyitotta meg kapuit, és ez volt az első amerikai integrált hotel-kaszinó, egyben az első olyan kaszinó, ahol a feketék is játszhattak. Akkoriban a Las Vegas Stripen lévő kaszinók ugyanis teljes mértékben szegregáltak voltak – feketék csak akkor tehették át a lábukat a küszöbön, ha a szórakoztatóiparban dolgoztak. Számos híres fekete előadó, aki a többi kaszinóba járt énekelni, a Moulin Rouge-ban szállt meg. 

 

 

A Moulin Rouge Las Vegas nyugati részén épült fel, ahova az ötvenes években a fekete lakosságot is száműzték. Az akkori léptékkel mérve hatalmas létesítményben 110 szoba, bálterem, uszoda, kávézó, étterem, butik és bár is helyet kapott. 

 

1955 júniusában a kaszinó még a Life magazin címlapjára is felkerült, számos A-listás előadó fordult meg itt, például Sammy Davis Jr., Louis Armstrong, Sarah Vaughan, Nat King Cole, Duke Ellington, Dorothy Dandridge, Harry Belafonte, Judy Garland, Marlene Dietrich, Maurice Chevalier, Gábor Zsa Zsa Gabor és Frank Sinatra.

 

1992-ben - öt évvel azelőtt, hogy végleg bezárták volna -  a kaszinót beiktatták a National Register of Historic Places-be, a történelmi jelentőségű helyek országos jegyzékébe.

 

Bezárása után,  az épületnek meglehetősen hánytatott sors jutott osztályrészül, többször is leégett kisebb-nagyobb mértékben, legutóbb 2009-ben.

 
Címkék: kaszinó,