Írországban nagy siker az online lottó

2014-05-10
Nagy változásokon megy mostanában keresztül az Ír Nemzeti Lottótársaság. Az év elejei tulajdonosváltást követően az új tulajdonosok teljes gőzzel vetették bele magukat a tennivalókba, többek között az online ágazat fejlesztésébe.

 

 

A társaság március elején indította el vadonat új weboldalát, melyen számos lottó és kaszinójáték is elérhető. Az oldalon a játékosok a régi szabályoktól eltérően egy sokkal egyszerűbb és gyorsabb regisztrációs folyamatot követően  az oldalra érkezésüket követően már pár perc múlva játszhatnak is.

 

A 49 játékot tartalmazó oldal idulását egy jelentős reklámkampány is kísérte. Dermot Griffin, a cég vezetője a napokban azt nyilatkozta, hogy a kampány hatására a regisztrált játékosok száma igen jelentősen, 42,5% -kal megnőtt, jelenleg 85.000 felhasználót tartanak nyilván. Örömmel tette hozzá, hogy az online részleg jelenleg a cég legviharosabban fejlődő része. Még akkor is, ha a regisztrálók között szép számmal voltak olyanok,  akik a régi oldalon már használták a szolgáltatást, és most az e-mail értesítő hatására ide is átjöttek. Ezért pesszimistán úgy fogalmaz, hogy az ilyen léptékű növekedés nem marad fenn sokáig. 

 

Griffin Úr hangsúlyozta azt is, hogy megmaradtak a biztonsági intézkedések arra vonatkozóan, hogy 18 év alattiak és szerencsejáték-függők ne használhassák a szolgáltatásaikat. A játékosoknak továbbra is szükséges igazolniuk személyazonosságukat az 500 eurót meghaladó nyeremények felvételénél, a napi és a heti költési limitek megmaradtak, és több, mint 700 eurós nyereménynél már mindneképpen fel kell venniük pénzük egy részét.

 

Ugyanakkor a franchise jogok év elején történt eladásakor a kormányzat átdolgozta a lottóra vonatkozó törvényi előírásokat, különösen az online értékesítésre vonatkozó szigorú szabályokat. Az új oldal indulásáig a játékosoknak kötelező volt egy részleteiben meghatározott regisztrációs procedúrán átmenniük. Többek között a számla aktiválásához az útlevelük vagy a jogosítványuk számát kérte a rendszer, majd ezen adatok ellenőrzése akár 48 órát is igénybe vehetett, így a játékosok nagy része be sem fejezte a regisztrációs folyamatot.

 

Az online iparág kiaknázatlansága mindig is téma volt a cégnél. Jelen pillanatban az online értékesítés mindössze 1,5%-át teszi ki az összes bevételnek. Az ágazat fellendítése azért is rendkívül fontos a franchise-t megvásárló Premier Lotteries cégnek, mert a cég bevételei 5 éve folyamatosan esnek. A 2008-as 840 millió eurós bevétel 2012-re 735 millióra csökkent.

 

A Premier Lotteries tulajdonosai az An Post, valamint a brit lottót is üzemeltető Camelot nevű cég. Lehet azt mondani, hogy a Camelot nem járatlan az online értékesítésben, hiszen övé világ legnagyobb online platformja több, mint 6 millió játékossal, akik a cég évi 7,3 milliárdos bevételének 16-18%-ért felelősek. Ha ugyanezt az arányt Írországban is sikerülne elérniük, az több, mint 200.000 játékos online felületre való becsalogatását jelentené. Griffin Úr szerint az online értékesítésben szerzett Camelot tapasztalatokat a cég növekedése érdekében fel is szeretnét használni.

 

Azt azonban cáfolta, hogy az online növekedés az üzletekben működő lottó terminálok kárára válnának. Meglátása szerint az elmúlt időszakban a két értékesítési csatorna - különösen magas jackpotok idején - inkább erősítette egymást. 

Címkék: lottó,