Írországban is vége az adómentességnek

2014-10-16
Az online szerencsejáték szolgáltatókat terhelő új adónemtől évente 25 millió eurónyi pluszbevételt remél az ír államkincstár.

 

Az Irish Examiner című napilap értesülései szerint a Michael Noonan pénzügyminiszter által már három éve bevezetni kívánt, az online tranzakciókat sújtó adó elsősorban azokat a külföldi székhelyű fogadóirodákat célozza, melyek az ír állampolgárok felé nyújtanak online szerencsejáték szolgáltatásokat.

 

A becslések szerint az ír játékosok évente mintegy 1,6 milliárd eurót költenek a különböző online szerencsejáték oldalakon, melyeknek nagy része tengerentúlról üzemelő cégekhez vándorol. Ezek a szolgáltatók jelenleg tulajdonképpen adómentesen működhetnek az országban, ami persze azt is jelenti, hogy Írország minden évben több millió eurónyi bevételtől esik el. 

 

Az új jogszabály értelmében a távszerencsejáték szolgáltatóknak liszenszet kell igényelniük, és adót kell fizetniük Írországban, függetlenül attól, hogy van-e fizikális jelenlétük az országban, vagy sem.

 

Noonan pénzügyminiszter elmondása szerint az ebből származó pluszbevételből legalább 11 millió euró értékben az ország ló- és agárverseny sportját fogják támogatni.

 

Az ír Paddy Power fogadóiroda támogatja új jogszabályt, mely szerinte egyenlőbbé fogja tenni az ír szerencsejáték piacot. „Szorosan együttműködtünk az ír hatóságokkal a jogszabály-módosítás megalkotásán, annak biztosítása érdekében, hogy minden vállalat egyenlő feltételek mellett működhessen az ír piacon, függetlenül attól, hogy Írországban van-e a székhelye, vagy sem.” – mondta az iroda szóvivője.