Ilyen még nem volt: az amerikaiak nagy része támogatja a sportfogadás legalizálását

2017-10-18
Egy új országos felmérés szerint az USA felnőtt lakosságának többsége már legalizálná a sportfogadást. Az is kiderült, hogy a sportrajongók több mint egyötöde tett meg fogadást az elmúlt öt évben.

 

A Washington Post nemrégiben publikálta annak a University of Massachusetts Lowell-lel közösen készített felmérésnek az eredményét, mely szerint az amerikaiak 55%-a legalizálná a sportfogadást, és csupán 33%-a ellenzi ezt.

 

Az ezer felnőtt részvételével, augusztus 14-21 között végzett felmérés eredménye jelentősen eltér attól a Gallup/CNN/USA Today által 1993-ban (tehát egy évvel az után, hogy a betiltották a sportfogást) készített közvélemény-kutatástól, mely arra a megállapításra jutott, hogy a válaszolók csupán 41%-a támogatja, és 56%-a ellenzi a sportfogadást. Ugyanezen időszak alatt a „semleges” pozíciójú válaszolók száma 3-ról 12%-re nőtt.

 

A Washington Post szerint ez az első olyan felmérés, mely azt jelzi, hogy az amerikaiak többsége támogatja a sportfogadás legalizálását, bár egy 2014-es Seton Hall Univerity tanulmány már hasonló támogatottságot mutatott ki (55%). Érdekes, hogy a legutóbbi Seton Hall felmérés ugyanakkor csak 46%-os támogatottságot jelez, bár ez még mindig meghaladja azok arányát, akik az akarják, hogy továbbra is illegális maradjon a fogadás (42%).

 

Az új felmérésben azt is megkérdezték a résztvevőktől, hogy fogadtak-e profi sportra (akár legálist, akár sem) az elmúlt öt évben, és erre a sportrajongók 21 százaléka igennel válaszolt. Ez egybecseng más felmérések eredményeivel, miszerint a sportfogadás 35%-ra emelkedett az úgynevezett „szenvedélyes” sportrajongók körében, ugyanakkor az „átlagos” sportrajongók közül csak 13% válaszolt úgy, hogy fogadott is már valamely sportágra.

 

A fogadás a 40 éves kor alattiak körében a legnépszerűbb (29%), ezt követi a 40-64 éves korosztály (18%), majd a 65 éven felüliek (9%). A férfiak nagyobb valószínűséggel (26%) fogadnak, mint a nők (15%), és a színes bőrűek túlszárnyalják (28%) a fehéreket (19%).

 

Nem meglepő, hogy az aktív fogadók körében (84%) a leginkább támogatott a sportfogadás legalizálása, ezt követik a fantázia sportok résztvevői (79%), a szenvedélyes sportrajongók (70%), a férfiak (63%), azok, akik évente 100 ezer dollár felett keresnek (61%), és a profi futballt kedvelők (60%).

 
Címkék: sportfogadás,